Porin tuhkajalostamon puhdistettu poistovesi ei vahingoita meriympäristöä

Porin alueella on viime viikkoina liikkunut virheellistä tietoa Fortumin Porin tuhkajalostamo-projektista.

Me Fortumissa ymmärrämme hyvin, että johtuen menneisyyden kokemuksista hanke herättää tunteita ja huolia porilaisten keskuudessa. Haluamme varmistaa, että alueen asukkaat saavat oikeaa tietoa hankkeesta ja sen vaikutuksista. Siksi oikaisemme tässä kirjoituksessa muutamia paikallismedioissa esiintyviä väitteitä ja kertaamme keskeisimpiä faktoja tuhkanpuhdistusprosessiin liittyen.

Lehtiartikkeleissa on listattu tuhkanpuhdistusprosessissa käytettäviä, huolestuttavan kuuloisia aineita ja niiden tonnimääriä. Haluamme tarkentaa, että nämä aineet eivät päädy mereen. Purkuvesi puhdistetaan huolellisesti ennen laskemista avomerelle.

Julkisuudessa esiintyneen Reposaaren kansalaisliikkeen edustajan mukaan tuhkanpesulaitos tuottaisi mereen vuorokaudessa 33 tonnia kiintoainetta. Tämä ei pidä paikkaansa. Todellinen, ympäristölupahakemuksessamme arvioitu määrä on enintään 8 tonnia kiintoainetta vuodessa. Siis noin 22 kilogrammaa päivässä.

Tuhkajalostamon prosessissa tuhkasta poistetaan suola, jotta tuhka voidaan kaatopaikata lain mukaisesti. Tällä hetkellä laitoksen prosessissa eroteltua suolaa ei pystytä hyödyntämään.

Suolan liuottaminen luontaisesti suolaiseen meriveteen on ekologisesti paras vaihtoehto hankkiutua suolasta eroon. Porin edustalla veden luontainen suolapitoisuus on tällä hetkellä 4000-5500 mg/l. Tuhkajalostamo nostaa suolapitoisuutta vain purkuputken välittömässä läheisyydessä ja vähäisessä määrin, noin 1-50 mg/l.

Puhdistetun poistoveden laatu tunnetaan tarkoin, ja vaikutukset meriveteen arvioidaan merkityksettömiksi. Arviointi perustuu ulkopuolisten, maamme tunnetuimpien asiantuntijayritysten mallinnuksiin. Valvontaviranomaiset seuraavat jatkuvasti toteutuneita vaikutuksia.

Puhdistettua poistovettä ei myöskään lasketa "aivan Yyterin tuntumaan", kuten on väitetty. Purkuputken pää sijaitsee suorinta meritietä n. 4 kilometrin päässä Yyterin rannasta, eikä lähtökohtaisesti harmiton purkuvesi voi levitä virtausten mukana rannikolle.

Porin merialueilla kuten Yyterissä voi jatkossakin uida ja kalastaa turvallisin mielin.

 

Lisätietoja:

Ville Yrjänä

Projektin johtaja, Kierrätys- ja jäteratkaisut -liiketoiminta, Fortum