Hukkalämpöä hyödyntämällä kohti tehokkaampaa energiajärjestelmää

Fortum on avannut ensimmäisenä Suomessa kaukolämpöverkkonsa kaikille puhtaan energian tuottajille. Hukkalämpöä hyödyntämällä voimme yhdessä muuttaa suomalaista energiajärjestelmää kestävämmäksi, tehokkaammaksi ja puhtaammaksi.

Avoin kaukolämpö

Lisää lämpöenergiaa lisäämättä tuotantoa

Yrityksissä, kiinteistöissä ja asuintaloissa voi syntyä paljonkin ylimääräistä lämpöä esimerkiksi sisäilman jäähdytyksen yhteydessä. Tämä ylijäämälämpö on hukkalämpöä, jonka me Fortumilla haluamme valjastaa käyttöön sen sijaan, että se häviäisi taivaan tuuliin. Hukkalämmön talteenoton avulla voitaisiinkin lämmittää jopa 20 000 asuntoa ilman energiantuotannon lisäämistä.

Myymällä ylimääräisen lämmön tai muun puhtaan energian Fortumille voivat kiinteistöt tai yritykset muuttua energiankuluttajista lämpöenergian tuottajiksi. "Laajennamme nyt toimintaamme ja olemme valmiita ostamaan lämpöä erilaisilta toimijoilta kuten toimistoilta, taloyhtiöiltä ja teollisuudelta. Ilmastonmuutosta voidaan torjua parhaiten yhteistyössä eri toimijoiden kesken”, Fortumin kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Mikael Lemström sanoo.

”Olemme jo aikaisemmin tehneet yhteistyötä esimerkiksi palvelinkeskusten ja sairaaloiden kanssa. Haluamme nyt kannustaa yhä useampaa tahoa tulemaan mukaan kestävämmän ja puhtaamman energian tuotantoon, aina kaupoista toimistoihin ja ostoskeskuksista taloyhtiöihin”, jatkaa Mikael Lemström.

Hukkalämpöä hyödyntämällä voimme vähentää energiantuotantoa. Pystymme säästämään muiden energiamuotojen käyttöä ja näin samalla rakennamme puhtaampaa maailmaa. Tavoitteenamme onkin tuottaa kaikki kaukolämpö Suomessa puhtaasti 2020-luvulla.

Kohti kestävämpää energiajärjestelmää

Mikäli ylimääräistä lämpöä syntyy, saadaan se hyötykäyttöön siirtämällä hukkalämpö Fortumin avoimeen kaukolämpöverkkoon. Kun siirrettävän lämmön määrä, ajankohta ja sijainti on yhdessä hukkalämmön myyjän kanssa käyty läpi, Fortum valmistelee lämpöputkiston ja mittariston lämmönsiirtoa varten sekä yhdistää tuotannon kaukolämpöverkkoon. Lämpöä myyvä kiinteistö tai yritys on vastuussa lämmöntuotantolaitteiston investoinnista ja liittymiskustannuksista. Nykyisillä kaukolämpöasiakkaillamme liityntä kaukolämpöverkkoon on jo valmiina.

Nykyisellään Espoon alueen lämmöntuotannosta n. 20 % tulee hukkalämmöstä, mutta tavoitteemme on nostaa hukkalämmön määrä yli 30 %:n vuoteen 2022 mennessä. Avoimeen kaukolämpöverkkoon liittyminen on ollut mahdollista jo pidempään, mutta lämmön ostohinnat ovat nyt julkisia verkkosivuillamme. Fortumin kaukolämpöverkot sijaitsevat Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Järvenpäässä, Tuusulassa ja Joensuussa, ja hukkalämmön myyminen on mahdollista koko tällä alueella.

Rakennetaan yhdessä Suomeen yhä tehokkaampi, ympäristöystävällisempi ja älykkäämpi energiajärjestelmä.

Energy market data

Näin paljon ansaitset hukkalämmöllä

Katso ostohinnat täältä
District heating

Olemme avanneet kaukolämpöverkkomme puhtaalle energialle

Lue lisää