Tainionkosken vesivoimalaitoksemme kakkoskoneiston peruskorjaus alkaa kesäkuussa

15 toukokuu 2018, 13:02

Tainionkoski

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 15.5.2018

Fortumin Tainionkosken voimalaitoksen kakkoskoneiston peruskorjaus käynnistyy kesäkuussa. Peruskorjauksen aloitusta on jouduttu siirtämään keväästä kesään Saimaan ja Vuoksen vesistöjen haastavan vesitilanteen vuoksi.

Kesäkuussa alkava hanke jatkaa Tainionkosken voimalaitoksen uudistamista, joka alkoi kesällä 2017 voimalaitoksen ykköskoneiston peruskorjauksella. Tuolloin käynnistynyt peruskorjaushanke on vasta ensimmäinen voimalaitoksen 65-vuotisen historian aikana. Tainionkosken voimalaitos sijaitsee Imatran voimalaitoksen yläpuolella Vuoksen vesistössä.

Tänä kesänä tehtävän kakkoskoneiston peruskorjauksen aikana uusitaan turbiini ja pintakäsitellään vesiteiden teräsosat. Samalla uusitaan generaattorin staattori, koneistoautomaatio, turbiinisäätäjä ja koneiston sähkölaitteita.

”Työt alkavat näillä näkymin kesäkuussa ja peruskorjauksen on suunniteltu valmistuvan marraskuun loppuun mennessä”, arvioi  projektipäällikkö Juha Tella Fortumista.

Peruskorjaus vaikuttaa todennäköisesti Tainionkosken vesivoimalaitoksen ohijuoksutuksiin kesän ja syksyn aikana.

”Saimaan ja Vuoksen vesitilanne vaikuttaa siihen, miten paljon ohijuoksutuksia joudutaan tekemään korjaustöiden aikana. Erityisesti sukellustöiden aikana voimalaitoksen läpi virtaavan veden määrää rajoitetaan”, Juha Tella kertoo. 

Tainionkosken peruskorjausurakka jatkuu touko-kesäkuussa 2019 kolmoskoneiston automaation ja turbiinisäätäjän uusimisella. Peruskorjausten myötä Tainionkosken voimalaitoksen tuotantoteho nousee arviolta 69,5 megawattiin. 

Fortum peruskorjaa vesivoimalaitoksiaan Suomessa ja Ruotsissa yhteensä noin 50 - 80 miljoonalla eurolla vuosittain. Kaiken kaikkiaan Fortum on kasvattanut vesivoimatuotantonsa tuotantotehoa 120 megawatilla ja tuotantoa 250 gigawattitunnilla viimeisen vuosikymmenen aikana toteutettujen peruskorjausten avulla.

Vesivoimalla tärkeä merkitys muuttuvassa sähköjärjestelmässä

Uusiutuvan, sääolosuhteista riippuvaisen energiantuotannon osuuden lisääntyminen sähköntuotannossa, kasvattaa vesivoiman merkitystä sähköjärjestelmää

tasapainottavana energiantuotantomuotona. Vesivoimalaitosten peruskorjaukset ja tehonnostot ovat paras ja nopein keino lisätä sähköjärjestelmän säätöön kipeästi tarvittavaa säätövoimaa. 
 

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:  Juha Tella, projektipäällikkö, Fortum, juha [piste] tella [ät] fortum [piste] com, puh. +358 504521713