Montan ylisiirtolaite taas tositoimiin heinäkuussa

Montan ylisiirtolaite

Viime vuoden elokuussa käyttöön otettuun ylisiirtolaiteeseen on talven aikana tehty teknisiä parannuksia. Laitteen nieluihin on muun muassa asennettu videokamerat. Kameroiden avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata kalojen liikeitä niiden hakeutuessa laitteeseen.
"Kalojen houkutteleminen ylisiirtolaitteeseen ja esteen ohi on monimuotoisen yhtälön ratkomista. Kesäkuussa alkavan testaamisen avulla pyrimme löytämään parhaat nousukorkeudet, virtaamat ja virtauksen pulssitukset. Luonnon olosuhteet vaihtelevat vuosittain, joten työ on pitkäjänteistä ja intensiivistä", Montan Lohi Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Oikarinen kertoo. 

Testauksen jälkeen laite otetaan ns. tuotantokäyttöön heinäkuun lopussa, kun lohien ja taimeninen nousu alkaa Oulujoella. Tänä vuonna jokeen nousevat lohet ja taimenet siirretään Muhosjokeen, sillä kalojen INH-viruksen myötä ylisiirrot Perämeren jokiin on varotoimenpiteenä toistaiseksi kielletty.

Viranomaiset havaitsivat IHN-viruksen syystalvella Kuivaniemellä ja myöhemmin muutamilla Keski-Suomen kalanviljelylaitoksilla. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi kalojen ja nahkiaisten ylisiirrot on tänä vuonna kielletty Iijoen, Oulujoen ja Kemijoen alueella.
"Väliaikaisen ylisiirtokiellon tavoitteena on estää taudin leviäminen luonnonkalakantoihin ja kalanviljelylaitoksiin" vesitalousasiantuntija Jukka Tuohino, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta toteaa.

Oulujokeen nousevia lohia ja taimenia siirretään tänä vuonna Muhosjokeen, jossa sijaitsevat merkittävät lisääntymisalueet.
"Muhosjoessa sijaitsevat merkittävät lisääntymisalueet, joihin kaloilla on vapaa luonnonyhteys mereltä. Siksi siirtoja sinne voidaan tehdä", ympäristöasiantuntija Katri Hämäläinen Fortumista kertoo.

Yksi Montan ylisiirtolaitteen keskeisistä tavoitteista on vahvistaa emokalapyyntiä. Tänäkin vuonna emokaloja nostetaan ja niiden mätiä lypsetään Montan kalanviljelylaitoksen käyttöön. Näin viljelyyn saadaan luonnonkierron läpikäynyttä materiaalia.

"Alueen asukkaat ja kesävieraat voivat vapaasti käydä tutustumassa ylisiirtolaitteeseen. Se on erinomainen paikka harrastaa kalabongausta eli fongausta. Viime syksynä laitteen lähistöllä fongattiin muun muassa ahventa, taimenta ja iso muikkuparvikin", Jyrki Oikarinen kannustaa.