Verkkouutinen

Fortum ja Elenia rakentavat sähkön varastointia sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitoon ja sähkökatkojen vähentämiseen

29 toukokuu 2018, 12:00

fortum-sign-web

FORTUM OYJ VERKKOUUTINEN 29.5.2018
 

Fortum ja Elenia rakentavat sähkön varastointia osana älykkään sähköverkon kehitystä sähköjärjestelmän tasapainon tarpeisiin ja sähkökatkojen vähentämiseksi. Sähkön varastoinnista tulee osa Fortumin palvelua, jota sähköverkkoyhtiö Elenia hyödyntää varavoimana sähkökatkotilanteissa. Akusto liitetään Elenian keskijänniteverkkoon ja sähkökatkotilanteessa ne syöttävät sähköä rajatulle alueelle. Näin sähköt voidaan pitää päällä rajatussa saarekkeessa myös viankorjauksen aikana.

Fortum ja Elenia ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jossa yritykset sopivat energia-alalla täysin uudenlaisen toimintamallin käyttöönotosta. Elenia ostaa varavoimapalveluita Fortumin omistamasta ja operoimasta akustosta, joka asennetaan Elenian verkkoalueella Pohjois-Pirkanmaalla Kuruun vielä tämän vuoden aikana. Akuston käyttöä testataan loppuvuodesta.  

Normaalitilanteessa akusto toimii osana Fortum Springin virtuaaliakkua, yhdessä tuhansien kotitalouksien lämminvesivaraajien kanssa, jossa sen kapasiteettia tarjotaan kantaverkkoyhtiö Fingridin reservimarkkinoille säätövoimaksi.

”Sähkövarastojen tarve kasvaa sähkön tuotannon muuttuessa entistä vaihtelevammaksi uusiutuvien energiantuotantomuotojen, kuten tuulivoiman ja aurinkosähkön, määrän kasvaessa. Sähkön tuotanto ja kulutus on oltava joka hetki tasapainossa. Akustolla saamme tuotua markkinoille erittäin nopeaa säätövoimaa. Se pystyy reagoimaan nopeisiin tuotannon ja kulutuksen vaihteluihin monia perinteisiä voimalaitoksia nopeammin”, sanoo liiketoiminnankehityspäällikkö Ilari Alaperä Fortum Springistä.

Reservimarkkinoiden rinnalla akuston energia voidaan ottaa käyttöön Elenian asiakkaiden sähkönsaannin turvaamiseksi sähkökatkotilanteessa. Akusto kykenee turvaamaan yli sadan asiakkaan sähkönsaannin usean tunnin ajan.

”Akuston avulla sähköt ovat päällä asiakkaillamme ja samaan aikaan voimme korjata esimerkiksi myrskyn aiheuttamia verkkovaurioita, jotka muutoin katkaisisivat sähköt. Akustoon perustuva uusi toimintapa tuo uuden ulottuvuuden sähkökatkojen hoitoon. Tämä on uusi mahdollisuus pitää huolta sähkönjakelun varmuudesta poikkeustilanteissa ja tukee erinomaisesti säävarman verkon maakaapelointihankkeitamme”, kertoo teknologiapäällikkö Jouni Pylvänäinen Elenia Oy:stä.

"Yhdistämällä akuston eri käyttötapoja meille tarjoutuu mahdollisuus rakentaa malli, jossa hyötyvät asiakkaat ja sähkömarkkinat. Tässä on ehdottomasti kyse maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisesta hankkeesta", sanoo kehitysjohtaja Tatu Kulla Fortumista.

 

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Ilari Alaperä, liiketoiminnankehityspäällikkö, Fortum Spring +358 40 688 5559
Jouni Pylvänäinen, teknologiapäällikkö, Elenia Oy +358 40 5545 179
Lisää aiheesta: Erics­sonin datakeskus kysyn­tä­jous­to­yh­teis­työhön Fortumin kanssa