Enemmän tuuli- ja aurinkovoimaa Venäjällä

Uusiutuvalla energialla on merkittävä rooli muutoksessa kohti puhtaampaa maailmaa. Erityisesti aurinko- ja tuulivoimassa on suuret mahdollisuudet kasvuun. Venäjällä tuuli- ja aurinkovoimaprojektimme auttavat muuttamaan maan energiajärjestelmää.

Pleshanovskin aurinkopuisto Venäjällä

Julkaistu: toukokuu 2018

Yksi Fortumin tavoitteista on pyrkiä kasvamaan tuuli- ja aurinkovoimassa gigawatti-kokoluokkaan. Osana tätä tavoitetta olemme kasvattaneet uusiutuvan energian kapasiteettiamme Venäjällä.  

Otimme suuren askeleen vuoden 2017 lopulla kun ostimme Bugulchanskayan, Grachevskayan ja Pleshanovskayan aurinkovoimalaitokset, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 35 MW. Yhteensä nämä kolme aurinkovoimalaitosta pystyvät kattamaan noin 7 000 kotitalouden sähköntarpeen. 

Venäjän energiaministeri kertoi jokin aika sitten, että Venäjällä otettiin käyttöön vuonna 2017 enemmän uusiutuvan energian kapasiteettia kuin kahden edellisen vuoden aikana yhteensä. Aurinkovoimalaitoksien osuus lähiaikoina käyttöönotetusta kapasiteetista oli 140 MW. Loput 35 MW tulivat Fortumin uudesta Uljanovskin tuulipuistosta, joka lisättiin Venäjän kapasiteettirekisteriin tammikuussa 2018. 

Uljanovskin tuulipuistomme on Venäjän ensimmäinen. Se sijaitsee 680 km Moskovasta kaakkoon, 620 000 asukkaan alueella. Tuulipuisto lisää 35 MW kapasiteettia Venäjän tuulivoimamarkkinoille. Sen odotettu vuosittainen tuotanto on 85 miljoonaa kilowattituntia (kWh). Ottaen huomioon, että 1 MW tuulivoimaa vähentää vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä noin 2 600 tonnia, tuulipuistollamme on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Uljanovskin projektista saamamme ainutlaatuinen kokemus on arvokasta siirtyessämme eteenpäin strategiamme toteuttamisessa. Aikaisemmin vuonna 2017, Fortumin ja venäläisen kehitysyhtiö RUSNANOn sijoitusrahasto voitti oikeuden rakentaa 1 000 MW tuulivoimaa Venäjällä vuosina 2018-2022. Tämä voitto antaa meille mahdollisuuden laajentaa edelleen uusiutuvan energian tuotantoamme Venäjällä.

Hiilineutraalin energiantuotannon lisääminen on yksi tärkeimmistä keinoista hallita ilmastonmuutosta. Kasvattamalla osuuttamme Venäjän tuuli- ja aurinkovoimamarkkinoilla voimme olla mukana maan muutoksessa kohti vähäpäästöistä energiajärjestelmää ja muutosta kohti puhtaampaa maailmaa.