Pörssitiedote

Myönteinen päätös Venäjällä Fortumin Uniper hankinnalle – merkittävä askel järjestelyn loppuunsaattamiseksi

28 huhtikuu 2018, 15:25

fortum-flag-web

FORTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 28.4.2018 KLO 15.25

Venäjän hallituksen ulkomaisia investointeja valvova komissio on tänään tehnyt myönteisen päätöksen Fortumin Uniper-ostotarjouksesta strategisia investointeja koskevan lain mukaisesti. Päätös on merkittävä askel kohti koko julkisen ostotarjouksen loppuunsaattamista. Komissio hyväksyi, että Fortum voi hankkia enimmillään 50 prosenttia Uniperin osakkeista ja äänioikeuksista. Venäjän kilpailuviranomaisen johtaja Igor Artemyev kertoi päätöksestä venäläiselle medialle aiemmin tänään. Fortum tarvitsee järjestelylle myös Venäjän kilpailulainsäädännön edellyttämän hyväksynnän, jonka tämän päiväinen päätös mahdollistaa. Fortum odottaa lopullisia päätöksiä Venäjällä 30 päivän kuluessa.

“Olemme erittäin tyytyväisiä komission päätökseen. Sen myötä olemme askeleen lähempänä tavoitettamme tulla Uniperin suurimmaksi osakkeenomistajaksi”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Hankinnan rajoittaminen 50 prosenttiin johtuu Fortumin käsityksen mukaan teknisestä seikasta. Venäjän lainsäädäntö rajoittaa strategiseksi määritellyn toiminnan hallintaa sellaisilta ulkomaisilta yhtiöiltä, joissa valtio on enemmistöomistajana. Uniperin venäläisen tytäryhtiön Unipron ydinliiketoiminta, sähköntuotanto kaasu- ja hiilivoimalaitoksissa, ei ole lain tarkoittamaa strategista toimintaa. Uniprolla on kuitenkin juomaveden puhtauden valvontaan tarvittava lisenssi yhdellä voimalaitoksistaan. Lisenssi ja siihen liittyvä vähäinen vedenjakelutoiminta luokitellaan lain mukaan strategiseksi toiminnaksi. Fortum on ulkoistanut vastaavan toiminnan omilla voimalaitoksillaan Venäjällä paikalliselle toimijalle.

“Sijoituksemme rajoittaminen 50 prosenttiin Uniperin osakkeista ei ole meille merkittävä este, sillä se ei vaikuta suunnitelmiimme tuottaa arvoa osakkeenomistajille. Suunnitelman loppuun vieminen edellyttää kuitenkin, että Uniperin johto haluaa tehdä kanssamme rakentavaa yhteistyötä”, sanoo Pekka Lundmark.

”Olemme joutuneet huomaamaan, että Uniperin johto on aktiivisesti työskennellyt järjestelyn estämiseksi Venäjällä. Tämä on harmillista, koska yhteistyötä Fortumin ja Uniperin välillä tarvitaan, jos tavoitteena on yhdessä tuottaa arvoa molempien yhtiöiden omistajille”, Lundmark sanoo.

EU:ssa Fortum valmistelee parhaillaan ilmoitusta Euroopan komissiolle. Yhtiö odottaa saavansa kaikki viranomaishyväksynnät vuoden 2018 puolivälissä ja saattavansa ostotarjouksen päätökseen pian sen jälkeen. Yhdysvaltain ja Etelä-Afrikan kilpailuviranomaiset ovat jo antaneet hyväksyntänsä järjestelylle.

Fortum Oyj

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätietoja:

Sijoittajat ja analyytikot:

Ingela Ulfves, sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja puh. 040 515 1531
Måns Holmberg, päällikkö, sijoittajasuhteet ja talousviestintä puh. 044 518 1518

Media:

Pauliina Vuosio, johtaja, projektiviestintä, puh. 050 453 2383

Jakelu:

Nasdaq Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.fortum.com