Paikallistiedote

Fortum ja Nokianvirran Energia Oy kokeilevat hevosen kuivikelannan käyttöä energiantuotannossa Nokialla

26 maaliskuu 2018, 12:24

HorsePower

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE 26.3.2018
 

Fortum HorsePower ja Nokianvirran Energia Oy aloittavat yhteistyössä kokeilun, jonka tarkoituksena on selvittää hevosen kuivikelannan soveltuvuutta energiantuotantoon Nokianvirran Energian voimalaitoksella Nokialla. Fortum HorsePower on palvelukonsepti, joka tarjoaa polttoainetta voimalaitoksille ja kuivike- ja lantahuoltoa hevostalleille.

Koejakson tavoitteena on huhti-kesäkuun aikana selvittää kuivikelannan käsittelyä, syöttöä ja vaikutusta polttoprosessiin. Voimalaitos tuottaa kaukolämpöä Leppäkosken lämmölle Nokia kaukolämpöverkkoon sekä lämpöä Nokian renkaiden tehtaalle ja Essityn paperitehtaalle. Hevosen kuivikelanta voisi tulevaisuudessa osittain korvata voimalaitoksen nykyisiä polttoaineita. Kuivikelannan energiasisältö vastaa tavanomaisen puupolttoaineen keskimääräistä energiasisältöä.

"Näemme hevosen kuivikelannan hyvänä lisänä nykyisille polttoaineillemme. Toivomme, että saamme siitä uuden lisän biopolttoainevalikoimaamme”, sanoo Nokianvirran Energia Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vierimaa.

Hevosen kuivikelantaa on käytetty useissa voimalaitoksissa mm. Fortumin Järvenpään voimalaitoksessa jo kolmen vuoden ajan.

"Luonnonvarakeskuksen ja Suomen Ympäristökeskuksen tekemän selvityksen mukaan Fortum HorsePower -konseptin mukaisen lannan energiahyötykäytön ympäristövaikutukset ovat todella positiiviset verrattuna esimerkiksi lannan kompostointiin. Yhteistyö Nokianvirran Energian kanssa mahdollistaa halutun palvelun laajentumista talleille myös Tampereen seudulla", kertoo Fortum HorsePower -konseptista vastaava Anssi Paalanen.

Hevosen kuivikelanta sopii polttoaineeksi erityisesti biopolttoaineita käyttäviin voimalaitoksiin. Käyttäjiä voivat olla energiayhtiöiden sähköä ja lämpöä tuottavat voimalaitokset ja myös teollisuuden prosessihöyryä tuottavat laitokset. Fortum HorsePower-palvelun asiakkaina on yli 260 tallia Etelä-Suomessa. 

Kahden hevosen vuoden aikana tuottaman kuivikelannan energiamäärä vastaa omakotitalon lämpöenergian vuosikulutusta, kun lanta hyödynnetään teollisen mittakaavan voimalaitoksessa. Fortum selvittää mahdollisuuksia laajentaa palvelua myös muualle Suomeen ja Eurooppaan.
 

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Anssi Paalanen, VP, Fortum HorsePower, puh. 0400 597 866
Jukka Vierimaa, Nokianvirran Energia Oy, puh. 044 750 3529

Lisää aiheesta:
Valokuvia: https://mediabank.fortum.com/l/VCtbVshcZ5Kr

Animaatio Fortum HorsePower -konseptista: https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?mid=57F14D44