Verkkouutinen

Suomella ja Ruotsilla on opittavaa Norjan esimerkistä sähköautoilussa

01 helmikuu 2018, 15:47

EV home charging

Norjassa on asukaslukuun nähden eniten sähköautoja maailmassa, ja ladattavien ajoneuvojen osuus kaikkien uusien autojen myynnistä oli 50 % vuonna 2017. Suomessa ja Ruotsissa tähän on vielä matkaa. Niin Norjassa, Suomessa kuin Ruotsissakin suhtaudutaan myönteisesti sähköautoihin. Sähköauton hankkimista voisi harkita 60 % suomalaisista ja ruotsalaisista sekä 79 % norjalaisista. Tiedot käyvät ilmi Fortumin teettämästä mielipidetutkimuksesta, joka toteutettiin Novuksen ja Kantar TNS:n toimesta näissä kolmessa maassa.

Vaikka maakohtaisissa mielipiteissä on eroja, sähköautoilu kiinnostaa ihmisiä erityisesti sen ympäristöystävällisyyden vuoksi. Ruotsissa 80 prosenttia vastaajista pitää sähköautoa bensiini- ja dieselautoja ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona. Suomessa ja Norjassa vastaava luku on 60 prosenttia.

Norjassa sähköautoilun muita maita alhaisemmat kustannukset ovat vauhdittaneet sähköautojen yleistymistä. Fossiilisilla polttoaineilla kulkevien ajoneuvojen verotus on kovaa, joten tuntuvat tuet sähköautoilulle ovat tehneet sähköautoista taloudellisesti erittäin houkuttelevia vaihtoehtoja norjalaisille.

Norjan etumatkaa sähköautoilussa eivät kuitenkaan selitä ainoastaan autotyyppikohtaiset tuet. Norjassa on ryhdytty useisiin poliittisiin toimiin, joiden tavoitteena on epäekologisista liikennemuodoista luopuminen pitkällä aikavälillä. Norjassa sähköauton omistaja pääsee hyötymään myös muun muassa pysäköintiin ja erilaisiin ruuhka-, silta- ja tunnelimaksuihin liittyvistä eduista. Vuodenvaihteessa tuli voimaan myös uusia säännöksiä, jotka estävät taloyhtiöitä kieltämästä asukkailta sähköautojen lataamista.

”Sähköautoilun lisääminen ja siirtyminen kohti päästöttömämpää liikennettä edellyttää vielä toimenpiteitä, jotka madaltavat kynnystä sähköauton hankkimiseen. Vain harvalla maalla on mahdollisuus yhtä suuriin tukiin kuin Norjalla. Suomessa on jo saatavilla 2000 euroa valtion hankintatukea sähköauton ostoon. Sähköauton hankintaa myös työsuhdeautoksi kannattaisi helpottaa veroedulla. Työsuhdeautoilun verotuksen kehittäminen vähäpäästöisyyttä suosivaksi on kustannustehokas ja nopea tapa lisätä sähköautojen määrää Suomessa. Vastaavaa kannustinta on käytetty myös niissä Euroopan maissa, joissa sähköautoilu on yleistynyt nopeammin”, toteaa Tero Era Fortum Charge & Drive -liiketoiminnan vetäjä Suomessa.

Tutkimuksen mukaan sähköauton hankkimista rajoittaa kustannusten lisäksi latausinfrastruktuurin rajallisuus. 70 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että kun huoltoasemien merkitys ensisijaisina latauspaikkoina on sähköautoilussa pienempi, kotilataukseen on panostettava nykyistä enemmän. 

”Jo olemassa oleviin taloyhtiöihin voidaan toteuttaa sähköauton latausratkaisuja joustavasti älykkäillä ratkaisuilla. Lisäksi Suomessa suurena etuna taloyhtiöiden piha-alueilta usein jo valmiiksi löytyvät ruutukohtaiset kaapeloinnit ja lämmitystolpat. Näin jo olemassa olevaa tekniikkaa voidaan käyttää hyväksi”, sanoo Tuomas Hyrkäs, Fortumin kotilatauksen tuotevastaava Suomessa.

Norjassa ja Suomessa on toteutettu useita suuria sähköautojen latausjärjestelmien rakennushankkeita. Fortum oli toteuttamassa Oslon Vulkanin alueelle vuonna 2017 hanketta, jonka seurauksena ydinkeskustaan pystytettiin 100 uutta latauspaikkaa. Suomessa olemme yli kaksinkertaistaneet Fortum Charge & Drive latausverkoston yli 400 julkiseen latauspisteeseen viime vuoden aikana. Olemme halunneet näyttää Suomessa esimerkkiä myös siirtymällä työsuhdeautoissa sähköautoihin ja ladattaviin hybrideihin sekä rakentamalla uuden pääkonttorin yhteyteen yli 90 latauspistettä.

”Fortum luotsaa sähköautojen latausinfrastruktuurin laajentamista Pohjoismaissa. Olemme huomanneet kiinnostukset sähköautoilua kohtaan kasvavan jatkuvasti. Nyt kaivataankin lisää konkreettisia toimenpiteitä, joilla luodaan entistä paremmat edellytykset sähköautoiluun siirtymiselle", Tero Era  sanoo.

Lue lisää sähköautojen latauksesta:

https://map.chargedrive.com

www.fortum.fi/kotilataus

Fortum Charge & Drive -kotilataus
Fortum Charge & Drive -kotilataus on helppo ja turvallinen sähköauton kotilataus kiinteällä kuukausihinnalla omakotitaloihin ja taloyhtiöille. Siihen sisältyvät laitteiston asennus- ja huoltokustannukset sekä käytetty lataussähkö.