Lehdistötiedote

Emäjoen vanha valokuva-aineisto inventoidaan ja digitoidaan

27 helmikuu 2018, 09:43

FORTUM OYJ PAIKALLISTIEDOTE OULUN JA KAJAANIN ALUEIDEN MEDIOILLE 27.2.2018

Emäjoen vanhan valokuva-aineiston läpikäynti, luettelointi ja muuntaminen sähköiseen muotoon on alkanut. Kesäkuuhun jatkuvan hankkeen tavoitteena on selvittää, millaista kuvamateriaalia Emäjoesta ja jokivarren elämästä on vuosien varrelta olemassa. Sähköisessä muodossa oleva valokuva-aineisto on helpommin hyödynnettävissä esimerkiksi näyttelyissä ja kuntamarkkinoinnissa. Hankkeen tarkoituksena on tallentaa Emäjoki-tarinat jälkipolvia varten.   

Emäjoen vanhan valokuva-aineiston inventointi ja muuntaminen sähköiseen muotoon käynnistyi helmikuussa 2018. Hanketta hallinnoi kehittämisyhtiö Humanpolis Oy ja sen rahoitukseen osallistuvat Kainuun ELY-keskus, Paltamon ja Suomussalmen kunnat sekä Fortum. Hanke on jatkumoa aiemmin toteutetulle vanhan Oulujoki-aineiston luetteloinnille ja digitoinnille.

Emäjoen vanhan valokuva-aineiston läpikäynti, luettelointi ja digitointi toteutetaan osana Oulujoen vesistön puitesopimusta (OUMO) vuosille 2018–2021. Yhdentoista Oulujoen vesistöalueen kunnan lisäksi puitesopimuksessa ovat mukana Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskukset sekä vesivoimayhtiöt Fortum ja Oulun Energia. Sopimus on jatkoa aiemmille puitesopimuksille.

Jokivarren historian tallennus on kulttuuriteko

Emäjoen alueen historiasta kertovan valokuva-aineiston kartoittamisesta on puhuttu pitkään. Pääosin valokuvista koostuvan arkiston läpikäynti varmistui, kun jokivarren kuntia lähti hankkeeseen mukaan.

”Paikallishistorian tallennus on todellinen kulttuuriteko. Jokivarren voimalaitosrakentamisella on ollut valtava merkitys paikallisesti ja yhteiskunnallisesti, josta nyt läpikäytävä kuvamateriaalikin kertoo”, sanoo Humanpolis Oy:n toimitusjohtaja Ritva Ilonen.

”Kuntalaiset ovat hyvin kiinnostuneita jokivarsien kulttuurihistoriasta. Valokuva-aineiston hyödyntäminen tarjoaa isoja mahdollisuuksia myös alueen kuntien elinvoimaisuuden näkökulmasta. Aineistot kun nostavat esiin jokivarren kuntien merkityksen valtakunnallisessa historiassa”, jatkaa Ilonen.

Valokuvien ja muun visuaalisen aineiston keräys on käynnissä

Valtaosa Fortumin hallussa olevasta Emäjoen valokuva-aineistosta on peräisin voimalaitokset rakentaneen Oulujoki Oy:n arkistoista. Kainuun puolelta aineistoa on kuitenkin ollut saatavilla vähemmän kuin Pohjois-Pohjanmaalta. Etenkin Paltamon elämää ja Leppikosken voimalaitosta kuvaavaa aineistoa on niukasti.

”Voimalaitosrakentaminen oli aikanaan iso ponnistus, josta on jäänyt muistoja rakentajien ja alueen asukkaiden kotialbumeihin. Keräämme nyt yksityisiltä ihmisiltä esimerkiksi valokuviin, videoihin, negatiiveihin tai diakuviin tallennettua elämää Emäjoen varrelta sekä voimalaitoksia ympäröiviltä asuinalueilta. Haluamme tallentaa jälkipolvia varten aineistoa paitsi voimalaitosrakentajien työstä myös voimalaitosyhteisöjen elämästä”, kertoo Fortumin ympäristöasiantuntija Katri Hämäläinen.

Lisätietoa valokuva-aineiston ja niihin liittyvien tarinoiden keräämisestä  

Ole yhteydessä Humanpolis Oy:n projektisuunnittelija Sini Kaskelaan (sini [piste] kaskela [ät] humanpolis [piste] fi (sini[dot]kaskela[at]humanpolis[dot]fi)), jos hallussasi on Emäjokeen liittyvää kuva-aineistoa kuten valokuvia, negatiiveja, diakuvia tai filmi- ja videomateriaalia.

Kaikki Emäjokeen liittyvä visuaalinen materiaali kiinnostaa. Erityisen kiinnostavia ovat voimalaitosrakentajien työ- ja vapaa-aikana ottamat kuvat, mukaan lukien Marion-kaivinkone työntekijöineen sekä erilainen harrastustoiminta.

Keräyksessä huomioidaan kaikenikäinen aineisto, mukaan lukien voimalaitosrakentamista edeltävä aika.

Kuvamateriaalista ei tarvitse luopua. Riittää kun aineiston kuten valokuva-albumin antaa lainaan inventointia ja digitointia varten.

Lainattavasta aineistosta solmitaan käyttöoikeussopimus, jotta kuvat voidaan liittää Emäjoki-kokoelmaan.

 

Fortum Oyj
Viestintä
 

Lisätietoja:
Katri Hämäläinen, ympäristöasiantuntija, Fortum, +358401623901, katri [piste] hamalainen [ät] fortum [piste] com