Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksella ennätyksellinen tuotantovuosi 2017

03 tammikuu 2018, 13:00

Loviisan voimalaitos 1024x512

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 3.1.2018

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen tuotantovuosi 2017 oli laitoshistorian paras. Voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,16 terawattituntia (netto). Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin 92,7 % oli kansainvälisessä mittakaavassa maailman painevesilaitosten parhaita. Loviisa 1:n käyttökerroin oli 92,7 % ja Loviisa 2:n käyttökerroin 92,6 %. Ykkösyksikön tuotanto oli laitoshistorian suurin ja kakkosyksikön tuotanto laitoshistorian toiseksi suurin.

Syksyn vuosihuolloissa voimalaitoksen molemmilla yksiköillä oli vuorossa polttoaineen vaihtoseisokki, eli niin kutsuttu lyhyt vuosihuolto. Ykkösyksikön vuosihuolto kesti 21 vuorokautta ja kakkosyksikön 17 vuorokautta.

"Vuosihuolloissa tehtiin määräaikaishuoltotöiden ja polttoainevaihdon lisäksi ydinturvallisuutta turvaavien korkeapaineisen hätälisävesijärjestelmän pumppujen moottorien vaihdot sekä voimalaitoksen tuotantoa ja hyötysuhdetta parantavat korkeapaineturbiinin pesän modernisointi ja kahden välitulistimen vaihdot. Myös voimalaitoksen automaatiouudistuksen yksi osavaihe saatiin suunnitellusti toteutettua", kertoo voimalaitoksen apulaisjohtaja Thomas Buddas.

Vuonna 2017 Loviisan voimalaitoksella kiinnitettiin erityistä huomiota työkohteiden siisteyteen ja järjestykseen sekä jatkettiin pitkäjänteistä työtä laadukkaan suorituksen varmistamiseksi. ”Tämä vaikutti osaltaan siihen, että vuosihuollot suoritettiin ilman ainuttakaan poissaoloon johtanutta työtapaturmaa, vaikka tuolloin työntekijöiden ja työtehtävien määrä moninkertaistuu normaaliin käyttöjaksoon verrattuna”, Buddas jatkaa.

Voimalaitoksen turvallisuutta ja käytettävyyttä kehitetään jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti. Fortumin investoinnit Loviisan voimalaitokseen vuonna 2017 olivat noin 90 miljoonaa euroa (2016: noin 100 miljoonaa euroa). Investointiohjelma jatkuu merkittävänä myös tulevina vuosina.

Loviisan voimalaitos on alueellaan merkittävä työnantaja. Voimalaitos työllistää noin 500 fortumlaisen lisäksi lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Heidän lisäkseen vuoden aikana toteutettuihin investointihankkeisiin ja vuosihuoltoihin osallistui vuonna 2017 yhteensä noin 940 ulkopuolista työntekijää.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:

Thomas Buddas, apulaisjohtaja, Loviisan voimalaitos, puh. 010 455 3710
www.fortum.com/loviisa

Loviisan voimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2017 oli 92,7 %. Käyttökerroin oli kansainvälisessä mittakaavassa painevesilaitosten parhaita. Voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,16 terawattituntia (netto), mikä on reilut 10 % Suomen sähköntuotannosta. Loviisan voimalaitos työllistää noin 500 fortumlaisen lisäksi lähes 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Fortum investoi vuonna 2017 Loviisan voimalaitokseen yhteensä noin 90 miljoonaa euroa. Lisätietoja: www.fortum.com/loviisa