Virtuaalivoimalaitos: Fortum ja joukko kotitalousasiakkaita osallistuvat yhdessä sähköjärjestelmän tehotasapainon ylläpitoon

VPP

Fortum on aloittanut kokeilun, jossa rakennetaan yhdessä asiakkaiden kanssa kysyntäjoustoon perustuva uraauurtava virtuaalivoimalaitos. Fortum kokoaa noin 70 omakotitaloasiakkaan lämminvesivaraajista yhteensä yli 100 kilowatin virtuaalivoimalaitoksen. Tämän voimalaitoksen kapasiteetti tarjotaan kantaverkkoyhtiö Fingridille sähköjärjestelmän jatkuvan tehotasapainon ylläpitämiseen.

Teknisesti Fortumin pilotin virtuaalivoimalaitos perustuu lämminvesivaraajien kauko-ohjaamiseen. Kun tehoa tarvitaan sähköjärjestelmässä lisää, Fortum ohjaa kokeiluun osallistuvien talouksien lämminvesivaraajien toimintaa hetkellisesti ilman, että sillä on vaikutusta kodin lämmitykseen tai lämpimään käyttöveteen. Pilottihankkeeseen osallistuvat asiakkaat saavat käyttöönsä älypuhelimen kautta toimivan energianseurantapalvelun, jonka avulla he voivat seurata kotinsa sähkönkulutusta reaaliajassa. Lisääntynyt tieto omasta sähkönkulutuksesta auttaa asiakkaita kiinnittämään enemmän huomiota omiin kulutustottumuksiinsa ja usein myös alentamaan kulutusta.

Fortumin käynnistämä kokeiluhanke on samalla yksi konkreettinen askel kohti älykästä kaupunkia, jossa kotitaloudet ja niiden käyttämät energiaratkaisut muodostavat uudenlaisen toimijan sähkömarkkinoille.