Lehdistötiedote

Vermon bioöljylaitos vihittiin käyttöön – bioöljyllä korvataan fossiilisia polttoaineita lämmöntuotannossa

09 lokakuu 2017, 13:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 9.10.2017

Fortumin Vermon lämpökeskukselle rakennetun bioöljylaitoksen virallisia vihkiäisiä juhlittiin 9. lokakuuta Espoossa. Tilaisuuden avasi Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark, ja juhlapuheen piti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Vermon laitoksessa käytettävä Fortum Otso -bioöljy valmistetaan kestävästi puuperäisestä raaka-aineesta kuten metsätähteestä, -hakkeesta tai sahanpurusta. Fortum tuottaa bioöljyä nopeapyrolyysiprosessin avulla Joensuussa.

"Fortumin ja Espoon kaupungin yhteinen tavoite on tehdä kaukolämpö hiilineutraaliksi Espoossa vuoteen 2030 mennessä. Vermon lämpökeskuksen siirtyminen polttoöljystä bioöljyn käyttöön on yksi tärkeä askel tällä matkalla", sanoi Pekka Lundmark avajaispuheessaan.

Bioöljyn käyttö vähentää CO2-päästöjä jopa yli 90 % fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Tänä vuonna bioöljyä on käytetty Joensuussa ja
Espoossa 20 000 MWh, mikä on mahdollistanut CO2-päästöjen vähentämisen 5 000 tonnilla.

Bioöljyä voidaan käyttää esimerkiksi lämpölaitoksilla ja teollisuushöyryn tuotannossa korvaamaan raskasta tai kevyttä polttoöljyä. Fortum on muuttanut yhden lämpökattilan sekä Joensuussa että Espoossa toimimaan bioöljyllä.

”Uskomme, että bioöljy on yksi tulevaisuuden polttoaine lämmöntuotannossa, sillä se on ekologista ja hinnaltaan kilpailukykyistä. Bioöljy on tulevaisuudessa myös potentiaalinen liikenteen polttoaine ja biokemikaalien raaka-aine.”, kertoo Fortumin bioöljyliiketoiminnan päällikkö Kasperi Karhapää.

Tavoite hiilineutraalista kaukolämmöstä 2020-luvun aikana vaatii kehittämistä ja investointeja uusiin energiantuotantoratkaisuihin, joissa hyödynnetään hukkalämpövirtoja, bio- ja kierrätyspolttoaineita sekä mahdollisuuksien mukaan myös geotermistä energiaa. Kaikkien näiden ratkaisujen mahdollistajana toimii ekologinen ja tehokas kaukolämpöverkko uusine tuotteineen ja digitaalisine ratkaisuineen.


Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Fortum, Kasperi Karhapää, bioöljyliiketoiminnan päällikkö, puh. 050 597 3177

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 9 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.