Blaiken – uraauurtava arktinen tuulivoimapuisto Ruotsissa

08 syyskuu 2017, 09:29

Blaikenin tuulivoimapuisto Pohjois-Ruotsissa

Blaikenin tuulivoimapuisto Pohjois-Ruotsissa vihittiin virallisesti käyttöön 7. syyskuuta, joskin sen ensimmäiset vaiheet ovat tuottaneet sähköä jo jonkin aikaa. Tuulivoimapuisto on Fortumin ja ruotsalaisen Skellefteå Kraftin yhteishanke.

Blaikenissa on yhteensä 99 tuulivoimalaa (teho yhteensä 247,5 MW), mikä tekee siitä yhden Euroopan suurimmista tuulipuistoista. Blaikenista on muodostunut myös tuulivoimateknologian kehityspaikka, jossa kerätään kokemuksia tuulivoimatuotannosta haastavissa arktisissa olosuhteissa.

Fortumin tavoitteena on tulevaisuudessa kasvaa gigawattiluokkaan tuuli- ja aurinkoenergiassa. Blaiken on yhtiön ensimmäinen suuren kokoluokan tuulivoimahanke ja siksi merkittävä osaamisen kehittämisen kannalta.

“Kun puhutaan uuden sähköntuotantokapasiteetin rakentamisesta, on tuulivoima yksi kaikkein kilpailukykyisimmistä tuotantomuodoista. Blaikenin tuulipuistohankkeesta saadut kokemukset ovatkin meille arvokkaita. Voimme hyödyntää niitä, kun kehitämme ja rakennamme lisää tuulivoimaa Pohjoismaihin ja Venäjälle”, sanoo yrityshankinnoista ja tuuli- ja aurinkovoiman kehittämisestä vastaava johtaja Kari Kautinen.

Tuulivoimaturbiinien rakentaminen sekä käyttö- ja kunnossapito ovat haastava tehtävä arktisissa olosuhteissa. Blaikenin tuulipuisto toimiikin testauskohteena uusille ratkaisuille. Se on ensimmäinen tuulivoimapuisto, jossa hyödynnetään roottorin lavoissa ns. kaksoisjärjestelmää, jonka avulla estetään jään muodostuminen pyörivien lapojen pinnoille (hyödynnetään kuumaa ilmaa ja lämmitysmattoa).

”Blaiken-projektin viimeisen vaiheen turbiinit toimitti Dongfang, jonka kanssa olemme työskennelleet tiiviisti jäätymisen estävän järjestelmän käyttöönotossa. Lämmitysmattoteknologia on kehitetty tekniikan alan yhteistyöyliopisto Finnish Institute of Technologyn kanssa. Uskomme, että uusi järjestelmä tulee toimimaan hyvin”, Kari Kautinen toteaa.

Blaikenin tuulivoimapuiston lasketaan täydellä teholla tuottavan sähköä määrän, joka vastaa 200 000 kotitalouden sähkön vuosikulutusta.

Fortumin ja Skellefteå Kraftin yhteistyö Blaikenissa on sujunut niin mainiosti, että yhtiöt kehittävät parhaillaan Pohjois-Ruotsiin myös toista tuulivoimakohdetta, Solbergin 75 MW:n hanketta.

Blaikenin tuulivoimapuisto lyhyesti

Skellefteå Kraft ja Fortum ovat rakentaneet yhdessä tuulivoimapuiston Blaikenin alueelle Pohjois-Ruotsiin. Tuulipuistoa varten on perustettu yhteisyritys Blaiken Vind Ab, josta Skellefteå Kraft omistaa 85 prosenttia ja Fortum 15 prosenttia.

Tuulivoimapuisto rakennettiin neljässä vaiheessa, joista viimeinen vaihe valmistui vuonna 2017. Blaikenin tuulivoimapuistossa on 99 tuuliturbiinia, joiden yhteenlaskettu asennusteho on 247,5 megawattia.

Blaikenin tuulivoimapuisto on luokiteltu koehankkeeksi, jota EU on tukenut NER 300 -ohjelman kautta 15 miljoonalla eurolla. NER 300 -ohjelman kautta tuetaan uusiutuvan energian ja uuden teknologian kehityshankkeita. Tämä tarkoittaa sitä, että Blaikenissa kertyvää ainutlaatuista tietoa esimerkiksi tuulivoimaloiden jäänestojärjestelmistä voivat hyödyntää myös muut energia-alan toimijat.

Blaiken numeroina

  • Tuuliturbiineita yhteensä: 99 kappaletta
  • Asennusteho yhteensä: 247,5 MW
  • Investoinnin suuruus: 3,3 miljardia SEK
  • Tuulivoimalaitosten korkeus vaiheessa 1 ja 2: 100 metriä ja vaiheessa 3 ja 4: 90 metriä
  • Roottorilapojen läpimitta vaiheessa 1 ja 2: 100 metriä ja vaiheessa 3 ja 4: 110 metriä
Blaikenin tuulivoimapuiston avajaiset
Blaikenin tuulivoimapuistoa vihkimässä, vasemmalta: Skellefteå Kraftin toimitusjohtaja Hans Kreisel, Ruotsin energiaministerin valtiosihteeri Emil Högberg; Blaiken Vind AB:n toimitusjohtaja Mikael Lindmark.
Blaikenin tuulivoimapuiston avajaiset
Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs GUI Congyou keskustelemassa Fortumin johtajan Per Langerin ja Skellefteå Kraftin toimitusjohtajan Hans Kreiselin kanssa.
Blaikenin tuulivoimapuiston avajaiset
Blaiken Vind AB:n toimitusjohtaja Mikael Lindmark tuulivoimapuiston avajaisissa. Tilaisuuteen osallistui 160 vierasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvaaja: Cliff Karlsson