Lehdistötiedote

Fortumin Montan vesivoimalaitoksen nykyaikainen kalojen ylisiirtolaite otetaan käyttöön Oulujoella

24 elokuu 2017, 13:59

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 24.8.2017

montta-web-news

Suomen ensimmäinen nykyaikainen kalojen ylisiirtolaite otetaan käyttöön Oulujoen Montan vesivoimalaitoksella lauantaina 26.8.2017. Ylisiirtolaite on uusi ratkaisu Oulujoen vesistön vaelluskalakantojen vahvistamiseen. Sen ansiosta päästään aloittamaan lohen ja meritaimenen säännölliset ylisiirrot vesivoimalaitospatojen ohi lisääntymisalueilleen.

Jokeen nousevat kalat houkutellaan laitteeseen virtauksen avulla. Altaista kalat siirretään kuljetusautolla lisääntymisalueilleen Utos- ja Kutujokeen. Osa kaloista voidaan vapauttaa jokeen kalastettaviksi. Kaloista saatavaa mätiä voidaan käyttää myös lohen ja taimenen kasvatukseen Montan kalanviljelyslaitoksella.

Fortum varasi syksyllä 2014 rahoitusta ylisiirtolaitteen rakentamiseen Montaan ja kutsui samalla muita kiinnostuneita sidosryhmiä osallistumaan hankkeeseen. Laitteen suunnittelu aloitettiin keväällä 2015 yhdessä Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa. Rakentaminen alkoi keväällä 2016. Fortumin osuus 2,65 miljoonan euron hankkeen rahoituksesta on 80 prosenttia. Hanketta ovat lisäksi rahoittaneet Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunta. Hanke on myös saanut maa- ja
metsätalousministeriöltä hallituksen kärkihankerahoitusta.

”Montan kiinniottolaite on erinomainen esimerkki voimayhtiön aloitteellisuudesta kehittää vaelluskalakantojen elvyttämisratkaisuja
Oulujoelle ja laajemminkin. Yhtiö on lähtenyt vapaaehtoisesti investoimaan ratkaisuun hyvässä yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa.

Kalat uivat Montan ylisiirtolaitteeseen kahdesta eri tavoin suunnatusta suuaukosta. Vastavirtaan uivat kalat houkutellaan laitteen sisälle altaasta virtaavan veden avulla. Laitteessa on kolme vesipumppua, joiden avulla virtaus luodaan ja sen voimakkuutta voidaan säätää. Tieto siitä, miten houkutusvirtaukset ja esimerkiksi eri suuaukot vaikuttavat lohen ja taimenen kulkuun, auttaa jatkossa kalateiden ja muiden ylisiirtoratkaisujen suunnittelussa Suomessa ja maailmalla.

”Konkreettista tietoa tarvitaan, sillä vaelluskalojen luontaisen elinkierron vahvistaminen voimakkaasti rakennetussa joessa vaatii pitkäjänteistä työtä ja aikaa. Oulujoella yhteistyö kuntien, paikallisten ympäristöviranomaisten, kalastusalueen ja voimayhtiöiden kesken on käynnistynyt hyvin ja jatkuu tiiviinä muun muassa uuden ylisiirtolaitteen ohjausryhmässä”, Marja Savolainen Fortumista kertoo.

Montan kalojen ylisiirtolaitteen vihkiäiset
Aika: Lauantai 26.8.2017 kello 12.00 alkaen. Asiantuntijat esittelevät laitetta kello 15.00 saakka.
Paikka: Montan voimalaitos, Montantie 131, Muhos
Lisätietoa tapahtumasta: https://www.luonnonpaivat.fi/haetapahtumia/1265 


Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Marja Savolainen, ympäristöpäällikkö, Fortum, puh. 050 453 2344

Lisää aiheesta:
Tietoa vaelluskalojen ylisiirrosta:
https://www.fortum.com/fi/energiantuotanto/vesivoima/ymparistorahasto/Pages/Vaelluskalojen-ylisiirrot.aspx 
Tietoa ylisiirtolaitteen toiminnasta:
https://www.fortum.com/fi/energiantuotanto/vesivoima/ymparistorahasto/Pages/Kalojen-kiinniottolaite.aspx
Animaatio ylisiirtolaitteen toiminnasta:
https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?cid=CE281320d6512c85&width=640&height=360

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 9 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä..
www.fortum.com/fi