Lehdistötiedote

Fortum kokeili hiilineutraalia kaukolämmöntuotantoa Espoossa kesällä – neljän viikon aikana säästyi 12 000 tonnia CO2-päästöjä

28 elokuu 2017, 12:45

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 28.8.2017

Fortum kaukolampoverkko 1320px

Fortum kokeili kesällä 2017 kaukolämmön tuotantoa hiilineutraalisti käyttämällä uusiutuvia energialähteitä ja hukkalämpöä. Espoon viime vuosien kehitys kohti hiilineutraalia kaukolämpöä vuoteen 2030 mennessä mahdollisti kokeilun tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Kokeilussa onnistuttiin olosuhteisiin nähden hyvin, ja neljän viikon aikana säästettiin 12 000 tonnia CO2-päästöjä.

Vuositasolla Espoossa tuotetaan uusiutuvalla energialla noin 30 % kaukolämmön tarpeesta. Tämä osuus on suurempi kuin Joensuun kokoisen kaupungin koko kaukolämmön tarve. Kesällä, lämmitystarpeen pienentyessä, lähes hiiletön tuotanto Espoossa on kuitenkin mahdollista jo nyt.

"Kaukolämpöä tarvitaan kesälläkin lämmittämään käyttövettä ja jonkin verran sisätiloja. Silloin kaukolämmön tehon tarve Espoossa on noin 80–110 MW, mikä on suhteessa suuri määrä. Se vastaa esimerkiksi Tuusulan ja Järvenpään alueen pakkaspäivän tehontarvetta. Uusilla ratkaisuillaan Fortum pystyi tuottamaan 80 % tuosta tarpeesta ilman fossiilisia polttoaineita. Pystyimme ratkomaan teknisiä haasteita vasta käyttöönotettujen laitosten kanssa, ja ensi kesänä pystymme vieläkin parempaan", kertoo Suomen kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Ilkka Toijala.

Espoossa tuotamme kaukolämpöä juuri vihityllä Kivenlahden tuotantolaitoksellamme, joka käyttää polttoaineenaan puupellettiä, sekä
uusiutuvalla, kotimaisella Fortum Otso -bioöljyllä Vermossa. Hyödynnämme lämmitykseen myös HSY Veden puhdistetun jäteveden sisältämän hukkalämmön sekä rakennusten ja palvelinkeskusten tuottaman hukkalämmön. Myös kaatopaikkakaasu lämmittää koteja.

Neljän viikon aikana saavutettu tulos, 12 000 tonnin CO2-päästöjen säästäminen, on osa tärkeää tavoitettamme tuottaa kaikki kaukolämpö hiilineutraalisti vuoteen 2030 mennessä.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Ilkka Toijala, kaukolämpöliiketoiminnan johtaja, Suomi, puh. 040 820 2336

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 9 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.
www.fortum.com/fi