Verkkouutinen

Suomalaiset suhtautuvat hyvin myönteisesti aurinkoenergiaan – tietoa kaivataan lisää

06 heinäkuu 2017, 08:00

6.7.2017 08:00 EET

aurinkoenergia asenteet 1780px

Fortum selvitti suomalaisten suhtautumista aurinkoenergian käyttöön

Suurin osa suomalaisista (80 %) suhtautuu aurinkopaneeleihin myönteisesti, selviää Kantar TNS:n energiayhtiö Fortumille toteuttamassa kyselytutkimuksessa*. Kielteisesti suhtautuvia on vain 17 prosenttia kyselyyn vastanneista. Yli puolet niistä vastaajista, jotka eivät osanneet arvioida suhtautumistaan paneeleihin, tietävät kuitenkin mitä aurinkopaneelit ovat. Kyselyyn vastanneista 3 prosentilla on jo käytössä aurinkopaneelit. Noin 60 prosenttia vastaajista olisi valmis maksamaan enemmän asunnosta, jossa on aurinkopaneelit. 

Aurinkopaneelien ostoa harkitsee yhä useampi

28 prosenttia suomalaisista on harkinnut aurinkopaneeleiden ostamista. Muita useammin aurinkopaneelien ostamista ovat harkinneet 30–44-vuotiaat miehet, suurituloiset taloudet sekä pari- tai omakotitalossa asuvat. 16 prosenttia suomalaisista on harkinnut aurinkopaneelien asentamista mökilleen. Maaseudulla asuvat suhtautuvat myönteisimmin aurinkoenergiaan ja heistä lähes kaksinkertainen määrä (8,4 %) verrattuna muihin (4,6 %) on jo asentanut aurinkopaneelit mökilleen.

Aurinkopaneeleiden ostamista harkitaan, koska paneeleiden avulla voi kerätä talteen auringon tuottamaa energiaa (73 %), koska ne tuottavat virtaa sähköverkon ulkopuolella (45 %) ja koska aurinkopaneeleiden käyttäminen energianlähteenä on ympäristöystävällistä.40 prosenttia vastaajista uskoo, että aurinkopaneelit voivat kattaa keskisuuren omakotitalon pääasiallisen sähköntarpeen. Reilu neljäsosa (28 %) vastaajista on sitä mieltä, että Suomessa auringonpaisteen määrä ei ole riittävä aurinkopaneelien tehokkaaseen toimintaan.
”Tulosten perusteella suomalaiset ovat hyvin hintatietoisia ja pohtivat eri energiamuotojen käytön kustannuksia. Aurinkopaneeleiden hinnat ovat viime vuosina kuitenkin laskeneet. Voimme säästää energiakuluissa hyödyntämällä omaa tuotantoa itse sekä myymällä ylijäämän muille. Aurinkoenergialla voi laskea sähkönkulutuksen kustannuksia tietyissä kohteissa jopa 100 euroa kuukaudessa”, toteaa Fortumin tuotepäällikkö Olli Raatikainen. Hinta on myös yleisin syy sille, miksi aurinkopaneeleita ei hankita. Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia on sitä mieltä, että aurinkopaneeleiden hinta on liian korkea. Epätietoisuus siitä, paljonko sähköä paneelit tuottaisivat, on kolmanneksi yleisin syy, jonka kyselyyn vastanneet mainitsevat aurinkopaneelien hankinnan esteeksi (20 %). 

Energiayhtiöt auttavat kuluttajia aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa

Energiayhtiöt tarjoavat nykyään aurinkopaneeleiden neuvonta- ja asennuspalveluja. Näin kuluttajat saavat entistä tarkempaa tietoa aurinkosähköjärjestelmän sopivuudesta heidän talouteensa. Esimerkiksi älypuhelinsovelluksella voi tarkastella aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta omassa taloudessa. ”Auringonvalon määrän riittämistä energiantuotantoon Suomessa epäillään usein. Niinpä aurinkoenergia varteenotettavana sähköntuotannon vaihtoehtona tuleekin usein yllätyksenä suomalaisille. Aurinkoenergialla kuitenkin voidaan hoitaa huomattava osa suomalaisten energiatarpeesta”, kertoo Olli Raatikainen. 

Ostoa harkinneet ovat muita epätietoisempia siitä, paljonko aurinkopaneelit tuottavat sähköä

Suurin osa vastaajista arvioi aurinkopaneelien hinnan oikein. 38 prosenttia vastaajista arvioi aurinkopaneelien hinnaksi 5 000–8 000 euroa. 26 prosenttia arvioi hinnan olevan 10 000–15 000 euroa, ja 4 prosenttia uskoo, että hinta on vähintään 20 000 euroa. 28 prosenttia vastaajista ei osaa sanoa, mikä aurinkopaneeleiden hinta olisi.

Hieman yli viidennes ei osaa arvioida aurinkopaneelien käyttöikää. Tyypillisimmin sen arvioidaan olevan 10–20 vuotta. 

”Käyttöikä aurinkopaneeleille on noin 30 vuotta tai enemmänkin. Suosituimman asentamamme paneelijärjestelmän hinta on selkeästi alle 10 000 euroa, kun taas järjestelmän voi saada asennettuna jopa alle 5 000 eurolla. Mitä suurempi pinta-ala aurinkopaneeleilla täytetään, sitä suurempi on kustannus”, Raatikainen kuvailee.

Aurinkoenergialla voi päivässä tuottaa jopa enemmän energiaa, kuin kodin energiatarve vaatii. ”Esimerkiksi yksityiskodin päivätuotannolla saisi keskikokoiselle sähköautolle yli 150 kilometrin toimintamatkan. Tuotantomäärän sijaan haasteena onkin kohdistaa tuotanto ja kulutus asiakkaalle oikein. Pienelläkin paneelipinta-alalla pärjää, jos energiantarve ei ole kovin suuri”, Raatikainen summaa.

* Kyselyyn vastasi yhteensä 1 127 suomalaista kesäkuussa 2017. Fortumin teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Vastaajajoukko on edustava iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.

Lisätietoja:
Olli Raatikainen, tuotepäällikkö, Fortum, p. 040 127 2502, olli-pekka [piste] raatikainen [ät] fortum [piste] com (olli-pekka[dot]raatikainen[at]fortum[dot]com)Fortumin aurinkolaskuri: https://aurinkolaskuri.fortum.fi 

Fortumin Älykoti-konsepti SuomiAreenalla Porissa 10.-14.7.2017. Paikalla on Fortumin asiantuntijoita, joiden kanssa voi keskustella erilaisista energiaratkaisuista.