Sijoittajauutinen

Ruotsin hallinto-oikeudelta myönteinen päätös Fortumin oikaisuhakemukseen koskien vesivoiman kiinteistöveroa 2009–2014

03 heinäkuu 2017, 09:00

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 3.7.2017 klo 9.00

Tukholman hallinto-oikeus antoi 30.6.2017 päätöksensä koskien Fortum Sverige AB:n vesivoiman kiinteistöveron oikaisuhakemusta vuosilta 2009–2014. Oikeuden päätös oli Fortumille myönteinen. Veroviranomainen voi valittaa päätöksestä. Kiistanalainen kiinteistövero viidelle vuodelle oli yhteensä 510 miljoonaa ruotsin kruunua (53 miljoonaa euroa). Fortum kirjaa verotulon (veronalaista tuloa) vasta, kun päätös on lainvoimainen.

Fortum on maksanut kiinteistöveron nykyisen kiinteistöverolainsäädännön mukaan.

Vesivoimalaitosten kiinteistöverotus on ollut noin 12 kertaa korkeampi kilowattituntia kohden kuin muiden energiantuotantomuotojen. Tämä on johtunut eri kiinteistöveroprosenteista sekä erilaisista arvostusperusteista.

“Fortumin politiikkana on maksaa verot voimassa olevien lakien mukaisesti sinne, missä arvoa syntyy. Tässä tapauksessa vesivoiman tuotantoa on näkemyksemme mukaan kuitenkin kohdeltu eriarvoisesti korkeamman veroprosentin vuoksi. Kasvanut kiinteistöverotaakka on vaikuttanut vesivoimatuotantoon, mikä on vähentänyt investointihalukkuutta ja vaarantanut voimalaitosten kestävän toiminnan. Ruotsin valtiopäivien päätös alentaa vesivoiman kiinteistövero normaalille tasolle auttaa tulevina vuosina. Nyt saatu päätös poistaa eriarvoisuuden myös menneiltä vuosilta", sanoo Fortumin verojohtaja Reijo Salo.

Vuonna 2014 Fortum maksoi veroja 525 miljoonaa euroa, josta 279 miljoonaa euroa Ruotsiin. Fortumin veroaste vuonna 2014 oli 14,3 % ja Ruotsissa 54,9 %.

Fortum Oyj
Måns Holmberg
Vt. sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja

Lisätiedot:
Reijo Salo, verojohtaja, puh. 050 452 4443
Sijoittajat ja analyytikot: Måns Holmberg, puh. 044 518 1518, Rauno Tiihonen, puh. 010 453 6150 ja sijoittajat [ät] fortum [piste] com

Lisää aiheesta:
Fortumin Verojalanjälki 2016​

Jakelu:
Nasdaq Helsinki
Keskeiset tiedotusvälineet
www.fortum.com/fi

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.
www.fortum.com/fi