Amerplast, Fortum ja Suomen Uusiomuovi laittavat muovipakkaukset kiertoon Ruisrockissa

Suomen tavoitteena on olla kiertotalouden kärkimaita maailmassa. Toimivan kiertotalouden yhtenä edellytyksenä on materiaalien erilliskeräys tavalla, joka mahdollistaa niiden tehokkaan prosessoinnin uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Suomen Uusiomuovi Oy, Fortum ja Amerplast huolehtivat yhdessä siitä, että muovipakkaukset erilliskerätään ja otetaan uusiokäyttöön tänä vuonna myös Ruisrockissa.

Suomen suurin rockfestivaali Ruisrock järjestetään 7 - 9. heinäkuuta Turun Ruissalossa 48. kerran. Viime vuonna tapahtumassa vieraili ennätykselliset 100 000 kävijää. Näin suuri yleisömäärä johtaa suureen määrään muovipakkausjätettä. Tänä vuonna tämä jäte erilliskerätään tapahtuma-alueella ensimmäistä kertaa, yhteistyössä Suomen Uusiomuovi Oy:n kanssa. Suomen Uusiomuovi on muovipakkausalan tuottajayhteisö ja vastaa osaltaan yli 2 300 yrityksen muovipakkausten tuottajavastuun toteutuksesta.

”On tärkeää, että arvokas muovimateriaali saadaan erilliskeräyksen kautta kiertoon ja hyötykäyttöön uusien muovituotteiden raaka-aineeksi. Ihmisten ja yritysten tietoisuutta niin erilliskeräyksestä kuin oikeaoppisesta lajittelusta on lisättävä, sillä oikein tehty lajittelu on erittäin tärkeää jatkojalostuksen ja materiaalin uusiokäytön kannalta. Tätä valistustyötä teemme nyt myös Ruisrockissa”, kertoo Peter Rasmussen, Suomen Uusiomuovi Oy:n kehitysjohtaja.

Erilliskerätty muovipakkausjäte prosessoidaan Fortumin Kiertotalouskylän muovijalostamossa, jolloin syntyy CIRCO®-uusiomuovia muoviteollisuudelle uusien muovituotteiden valmistusta varten. Muovijalostamo on yksi Fortumin tavoista edetä kohti kiertotalousyhteiskuntaa, jossa materiaalit kiertävät niin kauan kuin niillä on arvoa.

”Kuluttajilla on tärkeä rooli suomalaisessa kiertotaloudessa. Lajittelu kotona ja muovipakkausten kierrättäminen keräyspisteiden kautta on ensiarvoisen tärkeää, jotta saadaan hyvälaatuista materiaalia jatkojalostettavaksi. Kierrätysmateriaalin käyttö vähentää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta ja säästää siten luonnonvaroja. Suomalainen kierrätys ja kiertotalous luovat lisäksi liiketoimintaa ja työpaikkoja Suomeen”, kertoo Kalle Saarimaa, Fortumin kierrätys- ja jäteratkaisujen liiketoimintajohtaja.

Amerplast valmistaa Tampereella Fortumin käsittelemästä kierrätysraaka-aineesta ESSI kiertokasseja. ESSI on ensimmäinen suomalainen kauppakassi jonka valmistuksessa käytetään kuluttajilta erilliskerättyä pakkausjätemuovia. ESSIn syntyprosessissa on näin mukana koko Suomi, kuluttajista kaupan ja teollisuuden toimijoihin sekä yhteiskunnallisiin päättäjiin.

”ESSI kiertokassi on konkreettinen kiertotaloustuote ja vastuullinen valinta, joka on otettu vastaan markkinoilla erittäin positiivisesti. Sen suosio on tammikuisen lanseerauksen jälkeen kasvanut kovaa vauhtia ja sitä mukaa tietoisuus siitä on lisääntynyt. Kuluttajat ja valveutuneet kaupan toimijat haluavat selkeästi tehdä ympäristön ja Suomen kannalta kestäviä valintoja, ja on hienoa olla aktiivisesti mukana tekemässä suomalaisesta kiertotaloudesta konkretiaa”, toteaa Ari-Pekka Pietilä, Amerplastin myynti- ja tuotekehitysjohtaja. "Mikä tärkeintä, meillä on Suomessa tarvittava kotitalouksien muovipakkausjätteen kierrätysinfrastruktuuri ja valmistuskapasiteetti, jotta voimme siirtää muut muoviset ostoskassit historiaan jo huomenna, jos haluamme."

Lisätietoja antavat:

Amerplast

Ari-Pekka Pietilä

Myynti- ja tuotekehitysjohtaja

ari-pekka [piste] pietila [ät] amerplast [piste] com

puh. 050 385 6587

 

Fortum

Kalle Saarimaa

VP Fortum Recycling and Waste Solutions

kalle [piste] saarimaa [ät] fortum [piste] com

puh. 010 755 1585

 

Suomen Uusiomuovi Oy

Peter Rasmussen

Kehitysjohtaja

peter [piste] rasmussen [ät] uusiomuovi [piste] fi

puh. 050 434 5827

 

Amerplast

Vuonna 1952 perustettu Amerplast on yksi Euroopan suurimmista flexopainajista ja pussien valmistajista. Amerplast tuottaa korkealuokkaisia joustomuovipakkauksia nopeasti liikkuville kuluttajamarkkinoille ja on innovatiivisten pakkausratkaisujen edelläkävijä. Yrityksellä on avainasema useissa kuluttajatuotekategorioissa, kuten kaupan-, leipomo-, tuore- ja pakastetuote- sekä pehmopaperi- ja hygieniapakkauksissa. Amerplast työllistää noin 430 henkilöä ja yrityksellä on tuotantolaitoksia Suomessa ja Puolassa sekä myyntikonttorit Ruotsissa, Venäjällä ja Saksassa. Amerplast myy tuotteitaan yli 25 maahan.www.amerplast.com

Fortum

Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com

Suomen Uusiomuovi Oy

Vuonna 1992 perustettu Suomen Uusiomuovi Oy on 42 suomalaisen yrityksen ja järjestön omistama yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Suomen Uusiomuovi Oy:n tehtävänä on vastata muovipakkausten osalta yli 2 300 yrityksen tuottajavastuun toteutuksesta. Kierrätysjärjestelmien edistämisen lisäksi päätehtäviin kuuluvat muovipakkausten keräysverkoston ja hyötykäytön sekä niihin liittyvän viestinnän ja neuvonnan järjestäminen. www.uusiomuovi.fi