Verkkouutinen

Neljä vuosikymmentä puhdasta sähköä

27 kesäkuu 2017, 20:15

​Fortumin Loviisan voimalaitoksen 40-vuotisjuhla järjestettiin Loviisassa tiistaina 27.6.2017. Tilaisuuteen osallistui elinkeinoministeri Mika Lintilä, päättäjiä ja vaikuttajia niin Loviisan kaupungin kuin valtakunnan tasolta sekä energia- ja ydinvoima-alan asiantuntijoita.

–Yli neljä vuosikymmentä sitten Suomessa tehtiin teknologialoikka, kun Loviisan voimalaitoksen ykkösyksikkö kytkettiin valtakunnan verkkoon. Maan ensimmäinen ydinvoimaa tuottava laitosyksikkö oli valmistunut itäisen, läntisen ja suomalaisen teknologian sekoituksena. Kotimaisen kehitystyön osuus oli hankkeessa niin suuri, että laitos ansaitsee hyvin määritelmänsä ”ensimmäinen suomalainen ydinvoimalaitos”, sanoi voimalaitosjohtaja Satu Katajala puheessaan.

–Vuosien saatossa Fortum on kehittänyt Loviisan voimalaitosta jatkuvasti. Työtä on tehty niin teknisellä puolella kuin henkilöstön osaamisen kehittämisessä. Voimalaitos onkin pitänyt neljän vuosikymmenen ajan paikkansa sähköjärjestelmämme luottopelaajana. Erinomainen käyttöhistoria, kansainvälisen tason käyttökertoimet ja ensiluokkainen turvallisuushistoria tekevät siitä todistetusti käytettävyydeltään yhden maailman parhaista ydinvoimalaitoksista, Katajala jatkoi.

Digitalisaatio tarjoaa valtavat mahdollisuudet myös energia-alalle

Paljon puhuttu digitalisaatio tarjoaa valtavat mahdollisuudet myös energia-alalle. Tässä nopeasykkeisessä kehityksessä ydinvoiman pysymistä vauhdissa on epäilty. Tuotantomuotoa on kuvattu liian jähmeäksi, kalliiksi ja suureksi uuteen energiatodellisuuteen.

–Me Fortumissa uskomme, että ydinvoimaa tarvitaan myös tässä uudessa maailmassa vielä pitkään. Sillä on päästöttömänä tuotantomuotona tärkeä tehtävä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja vähähiiliseen energiajärjestelmään siirtymisessä – yhdessä uusiutuvan energian kanssa, totesi Fortumin Generation- divisioonan johtaja Tiina Tuomela Loviisan voimalaitoksen neljäkymmenvuotisjuhlassa.

–Näemme samalla selkeästi, että menestyäkseen tehtävässään myös tulevaisuudessa on ydinvoima-alan uudistuttava. Alalle on tutkimuksen ja tuotekehityksen voimin kehitettävä standardisoituja laitoskonsepteja, järjestelmiä ja komponentteja. Parhaita käytäntöjä – myös alan ulkopuolisia - tulee hyödyntää laajemmin. On katsottava tulevaan, Tuomela jatkoi.

–Meillä Suomessa on paljon ydinvoimaosaamista, jota arvostetaan kansainvälisesti. Maailmalla ollaan kiinnostuneita suomalaisten ydinvoimalaitosten korkeista käyttöasteista ja niihin johtaneista parhaista käytännöistä. Olemme ensimmäisenä maailmassa pystyneet vastaamaan ydinjätteiden loppusijoitukseen ja moniin muihin jätekysymyksiin. Uskon, että meillä suomalaisilla on osaamista ja tahtoa viedä alan kehitystä eteenpäin kansainvälisestikin matkalla kohti puhtaampaa energiatulevaisuutta, Tuomela sanoi.