Lehdistötiedote

Fortum käynnistää Suomen suurimman puupellettilaitoksen Kivenlahdessa – seuraava biolämpölaitos esisuunnittelussa

09 kesäkuu 2017, 15:12

Fortum käynnistää puupellettilaitoksen Kivenlahdessa.

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 9.6.2017

Fortumin Kivenlahden laitosalueelle Espooseen rakennetun puupellettilaitoksen virallisia avajaisia juhlitaan tänään 9. kesäkuuta. Kivenlahden lämpökeskuksen siirtyminen raskaasta polttoöljystä puupellettien käyttöön on merkittävä ja konkreettinen askel kohti hiilineutraalia Espoota. Kivenlahdessa uusiutuvalla polttoaineella tuotettu lämpö vähentää Espoon hiilidioksidipäästöjä jopa 50 000 tonnilla vuosittain. Juhlapuhujana avajaisissa on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Espoossa kaukolämmöstä huolehtiva Fortum ja Espoon kaupunki ovat tehneet yhteisen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, jossa osapuolet sitoutuvat yhdessä kehittämään Espoon kaukolämmöstä hiilineutraalin vuoteen 2030 mennessä. Seuraava vaihe tavoitteen saavuttamiseksi on Fortumin Kivenlahteen kaavailema uusi biolämpölaitos, jonka esisuunnittelu on aloitettu ja ympäristölupahakemusta valmistellaan parhaillaan. Päätös laitoksen rakentamisesta tulee ajankohtaiseksi ensi vuonna.

Uuden laitoksen vuosittainen lämmöntuotanto tulisi olemaan noin 350–380 GWh, ja sillä korvattaisiin mm. osa Suomenojan hiilipohjaisesta tuotannosta. ”Uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetun kaukolämmön osuus kasvaisi 27 prosentista yli 40 prosenttiin ja paikalliset hiilidioksidipäästöt vähenisivät 80 000–90 000 tonnia vuosittain”, kertoo Fortumin Suomen kaukolämpöliiketoiminnan johtaja Ilkka Toijala.

Tavoite hiilineutraalista kaukolämmöstä vuonna 2030 vaatii kehittämistä ja investointeja uusiin energiantuotantoratkaisuihin, joissa hyödynnetään hukkalämpövirtoja, bio- ja kierrätyspolttoaineita sekä mahdollisuuksien mukaan myös geotermistä energiaa. Kaikkien näiden ratkaisujen mahdollistajana toimii avoin ja kattava kaukolämpöverkko. Fortum pilotoi myös digitaalisia ratkaisuja, joilla kaukolämmön käyttäjät voivat säästää energiaa asumismukavuudesta tinkimättä.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Ilkka Toijala, Suomen kaukolämpöliiketoiminnan johtaja, puh. 040 820 2336

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa.
Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.