Lehdistötiedote

Fortum edistää järkevää lämmönkäyttöä yhdessä Espoon Asunnot Oy:n kanssa

28 kesäkuu 2017, 13:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 28.6.2017

Fortum SmartLiving Lämpöpilotti -palvelu asennetaan noin 2 200:aan Espoon Asunnot Oy:n omistamaan asuntoon Espoossa. Hankkeen tavoitteena on lämmön kulutuksen järkeistäminen ja asuntojen sisäilman parantaminen. Hankkeessa testataan myös uusia mittausteknologioita sekä kehitetään asukkaiden käyttöliittymää.

Lämpöpilotti säätää automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen todellisen sisälämpötilan sekä sääennusteen perusteella. Palvelun avulla taloyhtiöt voivat parantaa sisäilmaolosuhteita, säästää rahaa sekä tehostaa kiinteistöhuoltoa. Asukkaat saavat tasaisemman sisälämpötilan sekä helpon tavan seurata ja osallistua oman kodin sisäilman hallintaan. Palvelun taustalla toimii suomalaisen Leanheat Oy:n kehittämä tekoäly.

”Tämä tarkoittaa ennen kaikkea parempaa asumismukavuutta ja kustannussäästöjä. Lisäksi osallistumme omalta osaltamme talkoisiin hiilineutraalin kaukolämmön saavuttamiseksi Espoossa”, kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen Espoon Asunnot
Oy:sta sanoo.

”On hienoa, että pääsemme jatkamaan SmartLiving Lämpöpilotti -palvelun kehittämistä näin monen asukkaan kanssa. Pilotissa saamme paljon kokemusta eri sensoriteknologioista sekä arvokasta tietoa palvelun asukkaille tuomasta lisäarvosta ja kehitystarpeista. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on asukkaiden yksilöllisen asumismukavuuden parantuminen sekä vaikutusmahdollisuuksien lisääminen”, kehityspäällikkö Timo Aaltonen Fortumista sanoo.

”Tekoälyn avulla sisäolosuhteet saadaan kohdalleen ja vuodessa säästyy energiaa noin 3 000 MWh, mikä vastaa 150 omakotitalon vuosittaista lämmönkulutusta", kertoo Leanheat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Aho.

Espoon Asunnot on Espoon suurin vuokranantaja. Kaupungin omistamalla vuokrataloyhtiöllä on tällä hetkellä yli 15 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Espoota. Niissä asuu lähes 30 000 ihmistä, mikä on noin 11 prosenttia espoolaisista. Espoon Asunnot sai kesäkuussa Energiaviraston ja Motivanmyöntämän kunniamaininnan ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä toiminnastaan energiatehokkuuden parantamisessa ja yhteistyön myötä energiatehokkuuden parantaminen jatkuu edelleen.

Tavoite hiilineutraalista kaukolämmöstä

Espoossa kaukolämmöstä huolehtiva Fortum ja Espoon kaupunki ovat tehneet yhteisen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, jossa osapuolet sitoutuvat yhdessä kehittämään Espoon kaukolämmöstä hiilineutraalin vuoteen 2030 mennessä. Fortum Lämpöpilotti on esimerkki digitaalisista ratkaisuista, joilla kaukolämmön käyttäjät voivat säästää energiaa asumismukavuudesta tinkimättä. Tavoite hiilineutraalista kaukolämmöstä vaatii kehittämistä ja investointeja uusiin energiantuotantoratkaisuihin, joissa hyödynnetään hukkalämpövirtoja, bio- ja kierrätyspolttoaineita sekä mahdollisuuksien mukaan myös geotermistä energiaa. Kaikkien näiden ratkaisujen mahdollistajana toimii avoin ja kattava kaukolämpöverkko.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Timo Aaltonen, kehityspäällikkö, Fortum Technology and New Ventures, puh. 050 454 3475
Jaakko Kammonen, kiinteistöjohtaja, Espoon asunnot Oy, puh. 050 550 0836

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.