Fortumia kiinnostaa lounaisen Suomen jätteenkäsittelyratkaisun kehittäminen kohti kiertotaloutta

Lounaisen Suomen jätteenkäsittelyratkaisu on noussut julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus kumosi asiaa koskevan markkinaoikeuden päätöksen 31.3.2017. Toinen valitus on yhä KHO:ssa vireillä, ja lopullista ratkaisua odotetaan kesän jälkeen. Fortumin tarjous Saloon rakennettavasta jätevoimalasta ei ole enää voimassa. Fortum on kuitenkin edelleen kiinnostunut alueen jätteenkäsittelyratkaisusta ja sen kehittämisestä kohti kiertotaloutta.

Fortum (Ekokem) voitti vuonna 2014 lounaisen Suomen kunnallisten jätehuoltolaitosten muodostaman Hankintarenkaan järjestämän tarjouskilpailun syntypaikkalajitellun yhdyskuntajätteen hyödyntämisestä. Tuolloin Hankintarengas valitsi tarjotuista vaihtoehdoista energiahyötykäyttöratkaisun, joka perustui Salon Korvenmäelle rakennettavaan jätevoimalaan. Kilpailutuksesta tehtiin kaksi valitusta markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus hyväksyi valitukset ja kumosi hankintapäätökset ja valitusasioiden käsittely jatkui korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Oikeuskäsittelyn venyessä silloinen Ekokem ilmoitti jo vuonna 2015 Hankintarenkaalle, että sen tarjous on ollut voimassa tarjouspyynnön mukaisesti ja että Ekokemillä ei enää ole mahdollisuutta pidentää tarjouksen voimassaoloaikaa. Ekokem on asiassa noudattanut sekä tarjouspyynnön että hankintalain säädöksiä.

Fortum on edelleen kiinnostunut alueen jätteenkäsittelyratkaisusta ja sen kehittämisestä kohti kiertotaloutta osallistumalla uuteen kilpailutukseen.

- Kolmessa vuodessa maailma on jo ehtinyt muuttua: jätteenpolttokapasiteetti on lisääntynyt, Euroopan komission kiertotalouspaketin myötä kierrätysvaatimukset ovat kasvaneet ja tekniikka kohti yhä tehokkaampaa materiaalikierrätystä on edistynyt huomattavasti. Siksi emme ole valmiita tarjoamaan enää täysin samaa ratkaisua kuin aiemmin, vaan haluamme kehittää mahdollisimman materiaali- ja energiatehokkaan ratkaisun Hankintarenkaalle, Kalle Saarimaa Fortumilta sanoo.

Fortum on kiertotalousyhtiö, jonka päämääränä on luonnonvarojen säästäminen ja kiertotalouden edistäminen. Riihimäelle vuosi sitten valmistunut Kiertotalouskylä on keskeinen ja konkreettinen esimerkki näiden tavoitteiden edistämisestä.

- Olemme keränneet kokemusta uusista ratkaisuista ja näemme, että kierrätystä kannattaa jatkossa hyödyntää myös lounaisen Suomen jätehuoltoratkaisussa, Saarimaa toteaa.

Lisätietoja:
Kalle Saarimaa, johtaja, Recycling and Waste Solutions, puh. 041 503 1337