GrowSmarter – ratkaisuja älykkäisiin kaupunkeihin

GrowSmarter on EU-rahoitteinen hanke, jossa kaupungit ja teollisuusyritykset esittelevät yhdessä 12 älykästä kaupunkiratkaisua. Tavoitteena on tarjota kokemuksia ja tietoa energiasta, infrastruktuurista ja liikenteestä, mikä auttaa kaupunkeja siirtymään älykkääseen ja kestävän kehityksen mukaiseen Eurooppaan.

Tableteilta Valla torgin kotitaloudet voivat tarkkailla energiankulutustaan

Tukholma on yksi GrowSmarter-hankkeen kolmesta Lighthouse city -kaupungista. Tukholmassa uudistetaan Valla torg -aluetta, joka on 1960-luvulla rakennettu kaupunginosa, jota ei ole modernisoitu kertaakaan rakentamisensa jälkeen. Alueen muuttaminen kestävän kehityksen mukaiseksi edellyttää, että GrowSmarter-hankkeeseen osallistuvat yritykset käyttävät erikoisosaamistaan saadakseen paikallisen yhteisön toimimaan kiertotalouden mukaisella tavalla.

Fortum osallistuu jokaiseen Valla torgin kolmesta kehittämisalueesta, jotka ovat energiankäyttö, integroitu infrastruktuuri ja kestävä liikenne.

Energiankäytön seuranta

Kuluttajien voima on tärkeä tekijä tulevaisuuden energiajärjestelmissä. Fortum jakaa Valla torgin alueen asuntoihin tablettitietokoneet, joiden avulla asukkaat voivat seurata sähkönkäyttöään, kustannuksia ja sitä, kuinka paljon hiilidioksidia käytetystä sähköstä syntyy. Kun kotitaloudet voivat tarkkailla energiankulutustaan, ne pystyvät paremmin pienentämään omaa hiilijalanjälkeään.

Integroitu infrastruktuuri

Fortum asentaa lämmöntalteenottolaitteet, jotka keräävät alueella olevasta ruokakaupasta ja palvelinkeskuksesta syntyvän hukkalämmön ja siirtävät sen kaukolämpöverkkoon. Pelkästään näiden kahden kohteen hukkalämmöstä saatu lämpö ja lämmin käyttövesi riittävät yli 800 asunnolle koko vuoden ajaksi.

Kestävä kaupunkiliikenne

GrowSmarter-hankkeen Lighthouse city -kaupungeissa etsitään ratkaisuja, joiden avulla asukkaat voisivat liikkua kaupunkialueella tarvitsematta omaa autoa. Kaupungeissa kokeillaan yhteiskäyttöautoista, sukkulabusseista sekä auto- ja taksipalveluista koostuvaa yhdistelmää. Fortum asentaa Valla torgin yhteiskäyttöisille sähköautoille Charge & Drive -latausinfrastruktuurin ja pikalatausaseman.