Verkkouutinen

Fortumin Tainionkosken voimalaitoksen peruskorjaus Imatralla alkaa

27 maaliskuu 2017, 16:23

​Fortumin investointiohjelman mukaiset vesivoimalaitosten peruskorjaukset jatkuvat Vuoksen vesistössä sijaitsevan Tainionkosken voimalaitoksen ykkös- ja kakkoskoneistojen peruskorjauksella. Kummankin koneiston tuotantoteho kasvaa peruskorjauksessa 4 megawatilla ja koko laitoksen vuosituotanto 11,5 gigawattitunnilla. Perusparannushankkeella saatava lisäsähkö vastaa yli 500 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

–Uusimme peruskorjauksessa 65 vuotta vanhat ykkös- ja kakkoskoneistojen turbiinit ja generaattorit. Lisäksi uusitaan voimalaitoksen koneistojen automaatio, turbiinien säätöjärjestelmä ja sähköjärjestelmiä. Yhden koneiston peruskorjauksen työllisyysvaikutus on 15 henkilötyövuotta. Enimmillään töissä on noin 40 henkilöä, kertoo projektipäällikkö Juha Tella Fortumista.

Peruskorjaus alkaa ensi viikolla ja valmistuu loppuvuodesta 2018. Silloin voimalaitoksen tuotantoteho on kasvanut 61,5 megawatista 69,5 megawattiin. Samalla uusiutuvan, hiilidioksidivapaan sähkön tuotanto kasvaa 300 gigawattitunnista noin 311 gigawattituntiin vuodessa.

Vesivoimalaitosten peruskorjaukset ja niiden kautta saatavat tehonlisäykset tuovat sähköjärjestelmän säätöön tarvittavaa lisätehoa. Järjestelmän tehontarve kasvaa, kun käyttöön otetaan uutta olosuhteista riippuvaista tuuli- ja aurinkovoimaa. Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana Fortum on kasvattanut yksistään vesivoimalaitosten peruskorjausten ja niiden yhteydessä tehtyjen tehonkorotusten avulla uusiutuvan energian tuotantotehoaan 120 megawatilla ja tuotantoaan 250 gigawattitunnilla vuodessa.

Tainionkosken koneistojen perusparannushanke on osa Fortumin pohjoismaisten vesivoimalaitosten investointiohjelmaa. Yhtiö peruskorjaa vesivoimalaitoksiaan noin 50–80 miljoonalla eurolla vuosittain.