Verkkouutinen

Vesivoimalaitosten perusparannuksilla lisää päästötöntä sähköä markkinoille

21 helmikuu 2017, 12:20

FORTUM OYJ VERKKOUUTINEN 21.2.2017

Fortumin kymmenen vuoden aikana toteuttamien vesivoimalaitosten perusparannushankkeiden yhteydessä on uutta tuotantotehoa saatu keskisuuren suomalaisen vesivoimalaitoksen tuotantotehon verran.

Aina ei tarvitse rakentaa uutta tuotantolaitosta. Fortum perusparantaa Suomessa ja Ruotsissa sijaitsevia vesivoimalaitoksiaan noin 80 miljoonalla eurolla vuosittain. Vesivoimalaitosten perusparannusten yhteydessä voimalaitoksen energiatehokkuuden parantaminen ja tehonkorotus ovat aina yhtenä päätavoitteena.

Fortumin kymmenen viimeksi kuluneen vuoden aikana toteuttamilla tehonkorotushankkeilla on tuotantotehoa kasvatettu lähes 120 megawatilla. Samaan aikaan on uusiutuvan ja päästöttömän sähkön vuosituotantoa kasvatettu noin 250 gigawattitunnilla. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että Suomen suurimman vesivoimalaitoksen, Imatran voimalaitoksen, tuotantoteho on 192 megawattia. Perusparannushankkeiden avulla saatu lisäsähkö riittää noin 12 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutukseen.

Tehon ja tuotantomäärän kasvattamisen lisäksi, sähköntuotannon vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä on vältetty keskimäärin 220 000 tonnilla, kun vertailukohdaksi otetaan sähkön tuottaminen kivihiililauhteella.  

Sähköverkon ylläpitämiseen tarvittavan tehon tarve kasvaa, kun hiilivoimaloita poistetaan käytöstä ja tuuli- ja aurinkoenergian osuus kasvaa sähköntuotannossa. Siksi kaikki keinot lisätehon tuottamiseen kannattaa hyödyntää.

Fortumin seuraava suurempi vesivoimalaitoksen perusparannushanke Suomessa on Tainionkosken voimalaitoksen kahden koneiston peruskorjaus, joka nostaa voimalaitoksen tehoa 8 megawatilla. Hanke valmistuu loppuvuodesta 2018.  

 

Lisätietoja:

Markku Pajunen, +358 50 453 2052, markku [piste] pajunen [ät] fortum [piste] com (markku[dot]pajunen[at]fortum[dot]com)


Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Jo 64 % sähköntuotannostamme on CO2-päästötöntä. Vuonna 2015 liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.