Verkkouutinen

Fortumin tavoitteena hiilivapaa kaukolämpö Tukholmassa jo vuonna 2022

22 helmikuu 2017, 12:10

FORTUM OYJ VERKKOUUTINEN 22.2.2017

Osana tavoitettaan johtaa muutosta kohti vähäpäästöistä energiajärjestelmää ja resurssien optimaalista käyttöä, Fortum Värme suunnittelee uuden sähköä ja lämpöä tuottavan voimalaitoksen (CHP) rakentamista Tukholman luoteisosaan Lövstaan yhdessä Tukholman kaupungin kanssa. Voimalaitos käyttäisi polttoaineenaan bio- ja kierrätyspolttoaineita. Uuden voimalaitoksen rakentaminen nopeuttaisi jopa kymmenellä vuodella Tukholman tavoitetta tulla hiilivapaaksi kaupungiksi vuoteen 2040 mennessä. Kaukolämmön tuotannossa voitaisiin hiilen käytöstä luopua jo vuonna 2022.

Lövstan CHP-voimalaitos tuottaisi valmistuttuaan lämpöä 200 000 asunnolle ja sähköä määrän, joka kattaisi 125 000 sähköauton vuotuisen lataustarpeen. Uusi voimalaitos mahdollistaisi kaiken hiilenkäytön lopettamisen Värtanin voimalaitoksella ja 60 vuotta vanhan Hässelbyn voimalaitoksen purkamisen. Voimalaitoksen alueelle suunnitellaan voimakkaasti kasvavan Tukholman kipeästi tarvitsemia asuntoja.

Fortum investoinut voimakkaasti uusiutuvaan energiantuotantoon Tukholmassa

Fortum Värme on kuuden viimeksi kuluneen vuoden aikana investoinut yli seitsemän miljardia Ruotsin kruunua uusiutuvaan energiantuotantoon Tukholmassa. Suurimmat investointikohteet ovat olleet Bristan ja Värtanin CHP-voimalaitokset.

Uusiutuvaa energiaa käyttävien voimalaitosten lisäksi hiilivapaata kaukolämpöä saadaan ottamalla talteen Stockholm Data Parkin alueella toimivien datakeskusten hukkalämpöä, korottamalla nykyisten voimalaitosten tuotantotehoja, kehittämällä yhteistyötä avoimessa kaukolämpöverkossa, ottamalla käyttöön lämpöakkuja ja tarjoamalla asiakkaille uusia digitalisoituja palveluja.

Fortumilla myös kolme visiota tehdä Espoosta hiilivapaa vuoteen 2030 mennessä

Fortum on laatinut kolme visiota, miten Espoon kaukolämpö muutetaan hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Geotermiseen lämpöön perustuvassa visiossa maaperän lämpöenergia hyödynnetään noin 7 kilometrin syvyydestä. Jos hanke onnistuu, lämmittää Otaniemen maaperästä peräisin oleva lämpö noin 10 prosenttia espoolaisista kaukolämpökiinteistöistä. Toisessa visiossa pääosa lämmöstä saadaan keskitetysti yhdestä uudesta suuresta bio- tai kierrätyspolttoainetta käyttävästä voimalaitoksesta. Kolmannessa visiossa  lämpö tuotetaan pääosin useassa pienemmässä biovoimalaitoksessa.

Kaikissa visioissa hyödynnetään lisäksi datakeskusten, rakennusten, teollisuuden ja jätevesien hukkalämpöjä sekä lämpöakkuja. Esimerkiksi rakenteilla oleva  Soneran datakeskus tuottaa valmistuessaan runsaat 10 prosenttia Espoon alueen tarvitsemasta kaukolämmöstä.

 

Lisätietoja:
Fortum mediapuhelin +358 40 198 2843, ma - pe klo 8.30–16.30

Aiheeseen liittyvää:
Ruotsinkielinen tiedote 21.2.2017: Det sista kolet ska fasas ut i Stockholm
Verkkouutinen 25.1.2017: Kolme visiota hiilineutraalista kaukolämmöstä Espoossa vuonna 2030

 

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Sähköntuotannostamme 62 % on CO2-päästötöntä. Vuonna 2016 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.