Verkkouutinen

STUK: Ydinvoimalaitosten tuoteväärennöksiä koskevat tarkentavat selvitykset jatkuvat

04 tammikuu 2017, 13:00

Säteilyturvakeskus (STUK) edellytti viime kesäkuussa, että suomalaiset ydinvoimayhtiöt Fortum ja Teollisuuden Voima (TVO) selvittävät, onko niiden ydinvoimalaitoksille tullut laitteita, joiden materiaalien laadusta ei voida olla täysin varmoja.

Selvityspyynnön syynä oli ranskalaisen Areva-yhtiön ilmoitus, jonka mukaan Ranskan ja mahdollisesti muidenkin maiden ydinvoimalaitoksiin toimitettujen laitteiden osien valmistuksen ja tarkastuksen dokumentaatiossa on puutteita, laiminlyöntejä ja väärennöksiä.

Fortum ja TVO ovat kesästä alkaen selvittäneet, mitä laitteita epäilyksen alaisilta laitetoimittajilta on voinut tulla suomalaisille voimalaitksille.

Fortum toimitti STUKille Loviisan ydinvoimalaitosta koskevan selvityksen joulukuun lopussa. Puutteellista tai väärennettyä dokumentaatiota ei ole tähän mennessä löytynyt, mutta selvityksiä joudutaan tietyin osin vielä jatkamaan, sillä tarkastaminen on hankalaa ja vie aikaa. Lisätietoja odotetaan 31.3.2017 mennessä.

Tiedote luettavissa alla olevasta linkistä.