Lehdistötiedote

Fortum Charge & Drive avaa innovatiivisen sähköautojen latausalueen Oslossa

09 joulukuu 2016, 09:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 9.12.2016

vulkan-parking-web

 

Fortum Charge & Drive rakentaa innovatiivista sähköautojen latausaluetta Osloon Vulkan parkkihalliin. Charge & Drive asentaa latausjärjestelmän yhteyteen tausta-akuston, joka tasapainottaa sähköautojen latauksen aiheuttamaa kuormaa ja rasitusta sähköverkolle silloin, kun suuri osa latauspisteistä on käytössä. Asiakkaiden käyttöön tulee yli 100 latauspistettä.

Ratkaisu mahdollistaa jatkossa suurten latausalueiden rakentamisen esimerkiksi parkkihalleihin ja asuinalueille ilman sähköverkkoon tehtäviä kalliita ja aikaa vieviä muutoksia. Akut vähentävät tarvetta lisäteholle sähköverkosta silloin, kun latausalue on kovassa käytössä.

”Osloon nyt rakennettavassa ratkaisussa tausta-akkuja ladataan jatkuvasti pienellä teholla, ja kysyntäpiikkien aikaan akkujen kapasiteettia käytetään sähköautojen lataukseen. Käsityksemme mukaan tämä on yksi edistyksellisimmistä latausalueista maailmassa”, toteaa Jan Haugen Ihle, joka vastaa Fortum Charge & Drive –liiketoiminnasta Norjassa.

Uusi latausalue rakennetaan yhteistyössä kiinteistön omistavan Aspelin Ramm Eindomin ja Oslon kaupungin kanssa. Ratkaisu tukee Osloa myös kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Oslo pyrkii muun muassa vähentämään kasvihuonekaasuja 50 prosentilla vuoteen 2020 ja 95 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta.

”Latausalue mahdollistaa sähköautojen käyttämisen  esimerkiksi takseina sekä jakelu- ja huoltoautoina”, kertoo Sture Portvik, joka vastaa sähköautoista Oslon kaupungilla.

Jatkokehitystä vuonna 2017

Latausalue on tarkoitus avata vielä joulukuussa 2016 ja sen kehittämistä jatketaan vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana. Latausalueella tulee olemaan muun muassa:
• 100 latauspistettä (22 kW) ja lisäksi 2 pikalatauspistettä, jotka tukevat sekä CHAdeMO että CCS standardia (50 kW, mahdollisuus 150 kW:n tehoon myöhemmin)
• Edistyksellinen tausta-akkuratkaisu, jota käytetään latausenergian vaihtelun tasaamiseen ja vähentämään sähköverkkoon kohdistuvia kulutuspiikkejä. Ratkaisun avulla latausteho jakautuu tasaisesti kaikille latauspisteille.
• Rakennus on energiatehokas, tehonsäätö mahdollistaa lisätehon ohjaamisen sähköautojen lataamiseen 
• Latausnopeuden valintamahdollisuus latauspisteen näytöltä tai aplikaatiosta
• Latauspisteen varausmahdollisuus applikaation avulla 
• Tehontasaus tausta-akuston avulla
• Valmius ottaa käyttöön “vehicle to grid” järjestelmä, joka mahdollistaa jatkossa sähköautojen akkujen lataamiseen lisäksi virran syöttämisen sähköautojen akuista takaisin sähköverkkoon. Näin myös sähköautojen akkuja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää sähköverkon tasapainottamiseen.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Jan Haugen Ihle, Fortum Charge & Drive Norjan maavastaava, +47 907 45 215
Tero Era, Fortum viestintä, +358 50 541 6337

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Jo 64 % sähköntuotannostamme on päästötöntä. Vuonna 2015 liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. (NASDAQ HELSINKI: FUM1V). www.fortum.com/fi

Fortum Charge & Drive
Fortum Charge & Drive on edelläkävijä sähköautojen latauspalveluiden tarjoamisessa ja toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa. Latausverkosto koostuu Pohjoismaissa yli 900 latauspisteestä. Suomessa latauspisteitä on yli 80, joista 30 on pikalatauspisteitä. Latauspisteiden sijainnit löytyvät karttapalvelusta map.chargedrive.com. Fortum Charge & Drive tarjoaa myös edistyneen pilvipohjaisen palveluratkaisun latauspalveluoperaattoreille ja latausinfrastruktuuriin sijoittaville toimijoille.