Lehdistötiedote

Fortum ja Ericsson ovat solmineet yhteistyösopimuksen datakeskuksen hukkalämmön hyödyntämisestä

21 marraskuu 2016, 10:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 21.11.2016

Fortum ja Ericsson ovat solmineet yhteistyösopimuksen Ericssonin Kirkkonummen Jorvaksessa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämpönä.

Ericssonin datakeskus tuottaa tällä hetkellä hukkalämpöä 10 000 – 15 000 megawattituntia vuodessa. Keskuksen suunniteltu kapasiteetin kasvu parin seuraavan vuoden aikana kasvattaa lämpöpumpuilla talteen otettavan hukkalämmön määrän yli 20 000 megawattituntiin vuodessa.

Ericssonin datakeskuksesta saatava hukkalämpö vastaa noin 20 % Kirkkonummen kaukolämpöverkon vuosittaisesta lämmöntarpeesta, eli sillä voidaan kattaa noin 1 000 omakotitalon vuosittainen lämmöntarve.

”Datakeskuksemme IT-kuorma kasvaa jatkuvasti, kun testattavat laitteet ovat yhä tehokkaampia, joten keskuksen jäähdytystarvekin kasvaa. Sopimuksen mukaan Fortum siirtää lämpöpumpuilla meidän hukkalämpömme lämmittämään kirkkonummelaisia koteja. Hukkalämmön kierrättäminen tällä tavalla on todella järkevää”, toimitusjohtaja Olli Sirkka Ericssonilta kertoo.

”Ericssonin datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen on hyvä esimerkki siitä, miten aktiivisesti siirrymme kohti hiiliniukkaa kaukolämpöä. Lämpöpumput ovat energiatehokas ja taloudellinen ratkaisu myös kaukolämpöjärjestelmässä. Niiden avulla pystytään hyödyntämään alueellisia hukkalämpövirtoja. Tavoitteenamme on, että Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten alueella asuvat kaukolämpöasiakkaamme lämmittäisivät kotejaan hiilineutraalilla kaukolämmöllä viimeistään vuonna 2030”, kehityspäällikkö Ilkka Möttönen Fortumista toteaa.

Ericssonin kanssa solmitussa sopimuksessa Fortum investoi Ericssonin tiloihin sijoitettaviin lämpöpumppuihin. Pumput jäähdyttävät Ericssonin datakeskusta ja niiden avulla talteen otettu hukkalämpö siirretään Espoon ja Kirkkonummen kaukolämpöverkkoon. Myös lämpöpumppujen valinnassa on kiinnitetty huomiota ympäristöystävällisyyteen, sillä lämpöpumppuihin on valittu uudentyyppinen kylmäaine HFO1234ze. Vielä tällä hetkellä yleisesti käytössä olevat kylmäaineet vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen 200 kertaa enemmän kuin tähän projektiin valittu kylmäaine.

Fortum hyödyntää Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella jo ennestään useiden eri kohteiden hukkalämpöjä. Suomenojan lämpöpumppulaitoksessa hyödynnetään jätevesiviemärin hukkalämpöä. Jätevedestä saadaan talteen lämpömäärä, joka kattaa noin 15 % Espoon kaukolämpötarpeesta. Tiedon ja Elisan datakeskusten hukkalämmön määrä vastaa noin 1000 omakotitalon vuosittaista lämmöntarvetta. Valmistumassa olevien Matinkylän metrokeskuksen ja Espoon sairaalan hukkalämpö riittää noin 250 omakotitalon lämmittämiseen. Soneran rakenteilla olevan Suomen suurimman datakeskuksen hukkalämmön lasketaan yksistään kattavan lähes 10 % kaukolämpötarpeesta Espoon alueella.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Ilkka Möttönen, Manager, DHC business development, Fortum, puhelin 045 6791316
Milla Nummenpää, viestintäjohtaja, Ericsson, puhelin 09 2992556/044 2992556

Lisää aiheesta:
Kolme visiota kaukolämmöstä Espoossa 
Fortum hyödyntää Soneran uuden datakeskuksen hukkalämmön kaukolämpönä

Fortum
Fortum on johtava puhtaan energian yhtiö, joka toimittaa asiakkailleen sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä älykkäitä ratkaisuja resurssitehokkuuden parantamiseen. Haluamme edistää asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa muutosta kohti puhtaampaa maailmaa. Palveluksessamme on noin 8 000 ammattilaista Pohjoismaissa, Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Intiassa. Jo 64 % sähköntuotannostamme on päästötöntä. Vuonna 2015 liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. (Nasdaq Helsinki: FUM1V).