Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto 2016 päätökseen

11 lokakuu 2016, 13:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 11.10.2016

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmat yksiköt tuottavat jälleen sähköä vuosihuoltojen päätyttyä. Ykkösyksikön lähes 38 vuorokautta kestänyt vuosihuolto saatettiin päätökseen 14.9.2016 ja kakkosyksikön noin 20 vuorokautta kestänyt huoltoseisokki 7.10. Ykkösyksikön vuosihuolto viivästyi noin 5 vuorokautta latauskoneen vikakorjauksen vuoksi. Kakkosyksikön työt valmistuivat kolme vuorokautta toimintasuunnitelmaa nopeammin.

Voimalaitoksen ykkösyksiköllä oli tänä vuonna vuorossa laaja vuosihuolto eli niin kutsuttu nelivuotisvuosihuolto ja kakkosyksiköllä lyhyt vuosihuolto. Vuosihuoltojen yhteydessä molempien laitosyksiköiden polttoaineesta vaihdettiin noin neljäsosa.

Loviisan molempien laitosten vuosihuollossa tehtiin määräaikaishuoltotöiden ja polttoainevaihdon lisäksi turbiinin korkeapainepesän uusinta, päämuuntajan ja generaattorikatkaisijoiden uusintoja sekä höyrystimiin liittyvä töitä. Ykkösyksiköllä uusittiin myös toisen turbiiniin välitulistimet ja kakkosyksiköllä suoritettiin kolmosgeneraattorin staattorin täyshuolto sekä roottorin vaihto.

"Tämän vuoden vuosihuollossa toteutettiin myös vuonna 2014 aloitetun Loviisan voimalaitoksen automaatiouudistusprojektin ensimmäinen vaihe. Uudistusprojekti toteuttaa laitoksen keskeisten turvallisuustoimintojen parannukset. Uudistuksessa molempien yksiköiden vanhaa analogista automaatiotekniikkaa korvataan digitaalisella automaatiojärjestelmätekniikalla. Uudistusten käyttöönotto suoritetaan vaiheittain vuosihuoltojen aikana, jolloin asennustyöt eivät häiritse laitoksen normaalia käyttöä. Turvallisuusparannukset toteutetaan molemmilla laitosyksiköillä vuosina 2016-2018. Loviisan voimalaitoksen automaatiouusinnalla tuetaan laitoksen turvallista ja taloudellista käyttöä sen voimassa olevien käyttölupien loppuun saakka", kertoo kunnossapitotekniikkayksikön päällikkö Anssi Laakso Loviisan voimalaitokselta.

Pitkäjänteinen työ voimalaitoksen säteilytasojen madaltamiseksi vuosihuoltojen aikana on tuottanut  hyviä tuloksia. Jatkuvan kehitystyön ansiosta Loviisa 1 vuosihuollossa työntekijöille aiheutuneet kollektiiviset säteilyannokset olivat historiallisen matalia vastaaviin vuosihuoltotyyppeihin verrattuna ja Loviisa 2 kollektiiviset annokset matalimpien joukossa.

"Molemmilla laitoksilla toteutettiin tänä vuonna useita haastavia projekteja ja niiden läpivienti vaati tarkkaa suunnittelua. Työt toteutuivat kokonaisuudessaan hyvin eikä merkittäviä henkilö- tai laitosturvallisuuteen vaikuttavia tapahtumia sattunut", Laakso jatkaa.

Elokuussa alkaneeseen Loviisan voimalaitoksen vuosihuoltoon ja meneillään oleviin uusintahankkeisiin osallistui yhteensä noin 950 ulkopuolista työntekijää. Noin 80 prosenttia työntekijöistä on suomalaisia. Voimalaitoksella työskentelee ympäri vuoden hieman yli 500 fortumlaista ja noin 100 vakituista urakoitsijaa.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Anssi Laakso, kunnossapitotekniikkayksikön päällikkö, puh. 010 455 4063

Loviisan voimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2015 oli 92,9 %. Käyttökerroin oli kansainvälisessä mittakaavassa painevesilaitosten parhaita. Voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,47 terawattituntia, mikä on noin 13 % Suomen sähköntuotannosta. Loviisan voimalaitos työllistää reilun 500 fortumlaisen lisäksi noin 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Fortum investoi vuonna 2015 Loviisan voimalaitokseen yhteensä noin 80 miljoonaa euroa.

Fortum
Fortumin visio on olla puhtaan energian edelläkävijä. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä muita energiaratkaisuja, jotka parantavat nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Jo 64 % sähköntuotannostamme on päästötöntä. Tärkeimmät markkina-alueemme ovat Pohjoismaat, Baltian maat, Venäjä, Puola ja Intia. Vuonna 2015 palveluksessamme oli noin 8 000 energia-alan asiantuntijaa ja liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Lisätietoja Fortumista.