Lehdistötiedote

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2016 alkaa

05 elokuu 2016, 13:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 5.8.2016

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 7. elokuuta laitoksen ykkösyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan kakkosyksikkö. Voimalaitoksen ykkösyksiköllä on tänä vuonna vuorossa laaja vuosihuolto eli niin kutsuttu nelivuotisvuosihuolto ja kakkosyksiköllä lyhyt vuosihuolto. Koko vuosihuollon arvioidaan kestävän noin kahdeksan viikkoa.

Normaalien määräaikaishuoltotöiden ja polttoaineen vaihdon lisäksi merkittävimpiä töitä tämän vuoden vuosihuollossa molemmilla laitosyksiköillä on korkeapaineturbiinin modernisointi sekä päämuuntajan ja generaattorikatkaisijoiden vaihdot. Loviisan ykkösyksikölle tehdään lisäksi välitulistimien vaihdot ja tuorehöyryputkistojen varoventtiileiden uusinta. Kakkosyksiköllä vaihdetaan muun muassa generaattorin roottori ja täyshuolletaan staattori. Polttoaineesta vaihdetaan vuosittain neljäsosa tuoreeseen polttoaineeseen.

"Turbiinimodernisaatio on Loviisan voimalaitoksen historian suurimpia investointihankkeita ja osa laitoksen jatkuvaa parantamista. Investoinnilla varmistetaan laitosyksiköiden luotettava sähköntuotanto niiden käyttöiän loppuun saakka. Modernisointi parantaa merkittävästi turbiinilaitoksen sähköntuotannon hyötysuhdetta ilman, että reaktorin lämpöteho nousee", kertoo käyttöyksikön päällikkö Timo Eurasto Loviisan voimalaitokselta. "Koska modernisointi kohdistuu pelkästään turbiineihin, ei sillä ole vaikutusta reaktorilaitokseen tai ydinturvallisuuteen", hän jatkaa.

Vuosihuoltoon ja meneillään oleviin hankkeisiin osallistuu yhteensä noin 950 ulkopuolista urakoitsijaa. Noin 80 prosenttia työntekijöistä on suomalaisia. Lisäksi työntekijöitä tulee Venäjältä, Saksasta ja Puolasta. Voimalaitoksella työskentelee noin 500 fortumlaista ja noin 100 vakituista urakoitsijaa.

Fortum Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Timo Eurasto, käyttöyksikön päällikkö, puh. 010 455 4010
Anssi Laakso, kunnossapitotekniikkayksikön päällikkö, puh. 010 455 4063

Loviisan voimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2015 oli 92,9 %. Käyttökerroin oli kansainvälisessä mittakaavassa painevesilaitosten parhaita. Voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 8,47 terawattituntia, mikä on noin 13 % Suomen sähköntuotannosta. Loviisan voimalaitos työllistää reilun 500 fortumlaisen lisäksi noin 100 muiden yritysten vakinaista työntekijää, jotka käyvät töissä voimalaitosalueella päivittäin. Fortum investoi vuonna 2015 Loviisan voimalaitokseen yhteensä noin 80 miljoonaa euroa.

Fortum
Fortumin visio on olla puhtaan energian edelläkävijä. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä muita energiaratkaisuja, jotka parantavat nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Jo 64 % sähköntuotannostamme onpäästötöntä. Tärkeimmät markkina-alueemme ovat Pohjoismaat, Baltian maat, Venäjä, Puola ja Intia. Vuonna 2015 palveluksessamme oli noin 8 000 energia-alan asiantuntijaa ja liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Lisätietoja Fortumista.