Ekokem mukana merkittävässä kansainvälisessä jätehuoltohankkeessa

Ekokem ja australialainen teollisuusyritys Orica ovat valmistelleet ratkaisuehdotuksen Orican aiemmasta toiminnasta peräisin olevan heksaklooribentseenin (HCB) turvalliseen ja ympäristön kannalta järkevään loppukäsittelyyn ja hävittämiseen liittyen.

Ekokemin kaupallinen johtaja Jani Lösönen: ”Ekokemille tämä hanke on jälleen hyvä tilaisuus osoittaa kykymme palvella vaativaa jätteenkäsittelyä tarvitsevia asiakkaita myös maailmanlaajuisesti. Tämä on myös loistava tilaisuus Suomelle esitellä osaamistaan cleantech-viennissä ja antaa oma panoksensa pitkäaikaisen kansainvälisen ympäristöongelman ratkaisemiseksi vastuullisesti.”

Ekokemillä on todistetusti maailman johtavaa teknologiaa, asiantuntemusta ja kokemusta kansainvälisen vaarallisen jätteen turvallisesta tuhoamisesta tiukkojen turvallisuus- ja ympäristönormien mukaisesti. Tästä tuorein esimerkki on Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisestä syntyneen kemikaalijätteen käsittely YK:n Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n kumppanina. Ekokemin Riihimäen laitoksella oli keskeinen rooli kyseisessä projektissa vuosina 2014–2015.

Orican HCB-jäte on syntynyt sivutuotteena nyt jo lopetetussa liuotin- ja muovituotantoprosessissa Australiassa Botany Industrial Parkissa vuosina 1963–1991. Alueella on tällä hetkellä 15 000 tonnia HCB:tä turvallisesti varastoituna, ja suurin osa tästä määrästä käsiteltäisiin ehdotuksen mukaan Ekokemin korkealämpötilapolttolaitoksella Riihimäellä.

Ehdotukseen liittyvä jätteiden kuljetus, varastointi ja käsittely vaativat ympäristöviranomaisten hyväksynnät sekä Australiassa että Suomessa. Jos viranomaiset hyväksyvät hankkeen, ensimmäisen käsiteltävän erän odotetaan saapuvan Suomeen vuoden 2016 lopulla. Loput HCB-jätteet käsiteltäisiin Riihimäellä usean vuoden aikana osana Ekokemin vaarallisten jätteiden käsittelytoimintaa.

Lisätietoja:

Hanna Masala, strategia- ja viestintäjohtaja, Ekokem Oyj, puh. 010 7551 110

www.orica.com/hcb