Suomen jätehuollon tulevaisuus käynnistyi tänään Ekokemin Kiertotalouskylässä Riihimäellä

Ekokemin tehdasalueelle Riihimäelle rakennetun Kiertotalouskylän virallisia avajaisia juhlitaan tänään 20. kesäkuuta. Suomessa ja maailmalla ainutlaatuisessa Kiertotalouskylässä yhdyskuntajätteen sisältämät materiaalit kiertävät eteenpäin automatisoidun lajittelulaitoksen eli Ekojalostamon, Suomen ensimmäisen kierrätysmuovia valmistavan Muovijalostamon ja biokaasua tuottavan Biojalostamon kautta. Kiertotalouskylä on noin 40 miljoonan euron investointi, joka työllistää kymmeniä ihmisiä. Juhlapuhujana avajaisissa on pääministeri Juha Sipilä.

- Olemme viime vuosien aikana kasvaneet suomalaisesta jäteyhtiöstä aidosti pohjoismaiseksi kiertotalousyhtiöksi, ja tarkoituksenamme on jatkaa kasvun polulla. Nyt valmistunut Kiertotalouskylä on keskeinen ja konkreettinen esimerkki tästä kasvusta ja suunnasta. Riihimäen Kiertotalouskylä on referenssilaitoksemme, ja näemme hyviä mahdollisuuksia konseptin monistamiselle myös muualla, kuvailee Ekokemin toimitusjohtaja Karri Kaitue.

Riihimäen Kiertotalouskylän Ekojalostamoon tulee vuodessa noin 100 000 tonnia yhdyskuntajätettä, josta erotellaan biojäte (noin 37 % jätteestä), muovi (10 %), metalli (3 %) ja teollisuuden käyttöön sopiva kierrätyspolttoaine (30 %). Biojätteestä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita, muovista ja metallista uusioraaka-aineita teollisuuteen. Kiertotalouskylässä yhdyskuntajätteen kierrätysaste nousee 50 prosenttiin ja hyötykäyttöaste 96–98 prosenttiin, kun materiaalikierrätykseen kelpaamaton jae hyödynnetään kaukolämmön ja sähkön tuotannossa Ekokemin omissa jätevoimaloissa Riihimäellä.

- Laitoksemme on selkeä suunnannäyttäjä tulevaisuuden jätehuollossa, jossa toisen jäte on toisen raaka-aine. Euroopan komission julkaiseman kiertotalouspaketin tiukkoja tavoitteita ei saavuteta ilman tämän kaltaisia kierrätysratkaisuja, kertoo Ekokemin uusista liiketoiminnoista vastaava johtaja Mari Puoskari.

- Yhdyskuntajätteen eri jakeille kuten metallille, paperille, muoville jne. tarvitaan erilliskeräystä, mutta sen lisäksi tarvitsemme teollisia laitoksia, jotka pystyvät tehokkaasti lajittelemaan eri materiaaleja kierrätykseen vielä ennen loppujakeen energiahyödyntämistä, Puoskari jatkaa.

Kiertotalouskylän Muovijalostamoon ohjataan paitsi yhdyskuntajätteestä erotellut muovit, myös kotitalouksien erilliskerätyt kuluttajamuovipakkaukset, joiden keräys alkoi vuoden 2016 alussa valtakunnallisesti.

Lisätietoja:

Ekokem
Karri Kaitue
toimitusjohtaja
puh. 040 501 5054

Mari Puoskari
johtaja, uudet liiketoiminnot
puh. 050 537 2595