Lehdistötiedote

Uusi biomassaa käyttävä voimalaitos vihittiin käyttöön Tukholman Värtanilla

09 toukokuu 2016, 13:02

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 9.5.2016

vartan-kvv8-860px

Fortumin ja Tukholman kaupungin yhteisesti omistaman Fortum Värmen uusi, biopolttoainetta käyttävä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos (CHP) vihittiin tänään käyttöön Tukholman Värtanilla. Laitos aloittaa kaupallisen tuotannon syksyllä, jolloin se alkaa tuottaa kaukolämpöä metsätähteestä ja jätepuusta lähes 200 000 kotitaloudelle. Hakkeen kulutus päivässä on noin 12 000 kuutiometriä.

"Pitkän prosessin päätteeksi yksi maailman suurimmista biopolttoaineita hyödyntävistä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksista on nyt vihitty käyttöön. Tämä on tärkeä askel kohti kestävää energiataloutta Tukholmassa ja Euroopassa", sanoo Fortum Värmen toimitusjohtaja Anders Egelrud.

"Kun uusi voimalaitos otetaan käyttöön, 90 % Fortum Värmen energiantuotannosta perustuu uusiutuviin ja kierrätettyihin energianlähteisiin. Se on ainutlaatuista. Tavoitteenamme on luonnollisesti 100 % uusiutuva tuotanto", sanoo Karin Wanngård, Tukholman rahatoimen kunnanneuvos.

"Lämmityksen, jäähdytyksen ja sähköntuotannon päästöt ja alhainen tehokkuus ovat suurkaupungeille ja kasvukeskuksille tyypillisiä ongelmia monin paikoin maailmaa. Yhdessä Tukholman kaupungin kanssa otamme askeleita kohti kiertotaloutta hyödyntämällä biomassaa, jätteitä ja muun muassa datakeskusten hukkalämpöä energiantuotannossa. Biomassa on uusiutuva, pitkälti paikallinen ja
hiilineutraali energianlähde. Etenkin Pohjois-Euroopassa se lisää energiaomavaraisuutta ja on tärkeä osa kestävää energiajärjestelmää ja
biotaloutta", sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark

Vuonna 2013 aloitetun investoinnin arvo on noin 500 miljoonaa euroa. Fortum Värmellä on FSC Alkuperäketjun/CoC -sertifiointi ensimmäisenä energiayhtiönä Euroopassa. Uusi voimalaitos tulee vähentämään Tukholman alueen päästöjä 126 000 tonnia vuodessa.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Viktoria Raft, press officer, Fortum Värme, viktoria [piste] raft [ät] fortum [piste] com, +46 722
320 631

Lue lisää:
Pörssitiedote 20.12.2012: Fortum investoi uuteen biopolttoaineita käyttävään laitokseen Tukholmassa
Fortumin energiakatsaus: Kestävämpää ja vähemmän tuettua biomassaa

Katso videot:
Värtanin bio-CHP-laitos, projektin esittely (englanniksi)
Laitoksen vihkiäiset 9.5.2016 (ruotsiksi)Fortum
Fortumin visio on olla puhtaan energian edelläkävijä. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä muita energiaratkaisuja, jotka parantavat nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Jo 64 % sähköntuotannostamme on päästötöntä. Tärkeimmät markkina-alueemme ovat Pohjoismaat, Baltian maat, Venäjä, Puola ja Intia. Vuonna 2015 palveluksessamme oli noin 8 000 energia-alan asiantuntijaa ja liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com/fi