Sijoittajauutinen

Fortumin monivuotinen investointiohjelma Venäjällä valmistui - Chelyabinsk GRES:n kakkosyksikkö aloitti kaupallisen tuotannon

01 maaliskuu 2016, 09:30

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 1.3.2016 klo 9.30

FORTUM OYJ SIJOITTAJAUUTINEN 1.3.2016 klo 9.30
 
Fortumin Chelyabinsk GRES -sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen kakkosyksikkö Venäjällä on aloittanut kaupallisen tuotannon. Yksikön sähköntuotantokapasiteetti on 247,5 megawattia (MW) ja lämmöntuotantokapasiteetti noin 174 MW. Fortum saa, sähkön tukkumarkkinahinnan lisäksi, yksikön tuotannolle kapasiteettimaksuja Venäjän valtion investointivelvoitesopimusten (CSA, Capacity Supply Agreement) puitteissa 1.3.2016 alkaen.  Chelyabinsk GRES -voimalaitoksen ykkösyksikkö aloitti kaupallisen tuotannon 1.12.2015.

"Nyt valmistuvalla investointiohjelmalla olemme lähes kaksinkertaistaneet tuotantokapasiteettimme Venäjällä. Modernien ja energiatehokkaiden laitosten avulla varmistamme luotettavat toimitukset asiakkaillemme maan teollisesti kehittyneimpiin kuuluvalla alueella. Lisäksi uudelle tuotantokapasiteetillemme maksetaan takuuhintaa investointivelvoitesopimusten mukaisesti," sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Kaupallisen tuotannon aloittaminen Chelyabinsk GRES -voimalaitoksen kakkosyksikössä saattaa päätökseen Fortumin vuonna 2008 käynnistämän mittavan Venäjän investointiohjelman. Fortum on rakentanut investointiohjelman puitteissa Tšeljabinskin ja Tjumenin alueille kahdeksan maakaasua polttoaineenaan käyttävää voimalaitosyksikköä, joiden yhteisteho on yli kaksi gigawattia. Yksiköt käyttävät uusinta energiatehokasta teknologiaa, jonka avulla on voitu vähentää merkittävästi sähköntuotannon ominaispäästöjä Venäjällä. 

Fortumin uusien yksiköiden sähköntuotannolle maksetaan investointivelvoitesopimusten mukaisia kapasiteettimaksuja. Uudelle tuotantokapasiteetille on määritetty takuuhinta investointien riittävän tuoton varmistamiseksi. Kuten 3.2.2016 julkistetussa vuoden 2015 tilinpäätöstiedotteessa todettiin, Fortumin tavoitteena on saavuttaa Russia-segmentin 18,2 miljardin ruplan liikevoittotaso (EBIT) vuosina 2017 - 2018. Euromääräinen tulostaso vaihtelee valuuttakurssimuutoksista johtuen.

  

Fortum Oyj
Konserniviestintä


Lisätietoja:
Sijoittajat ja analyytikot: Sophie Jolly, sijoittajasuhdejohtaja, puh. 040 828 7317
Media: Denis Litoshik, viestintäjohtaja, Russia-divisioona, puh. +7 985 383 52 61
Pauliina Vuosio, talousviestintäjohtaja, puh. 050 453 2383

Taustatietoa: Fortum Venäjällä
http://www.fortum.com/fi/konserni/fortum-maailmalla/venaja/pages/default.aspx


Fortum
Fortumin visio on olla puhtaan energian edelläkävijä. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä muita energiaratkaisuja, jotka parantavat nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Jo 64 % sähköntuotannostamme on päästötöntä. Tärkeimmät markkina-alueemme ovat Pohjoismaat, Baltian maat, Venäjä, Puola ja Intia. Vuonna 2015 palveluksessamme oli noin 8000 energia-alan asiantuntijaa ja liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com/fi