Verkkouutinen

EKOenergia-äänestyksen voittaja on selvillä

11 helmikuu 2016, 13:00

ekoenergia2016internet2

 

Kansainvälisen EKOenergia-merkin ympäristörahasto ja Fortum järjestivät joulu-tammikuussa äänestyksen, jossa sähkönkäyttäjät saivat päättää yhden vuonna 2016 rahoitettavan vesistökunnostuskohteen.

 

Äänestyksen voitti Virtavesien hoitoyhdistys ry hankkeellaan Vihtijoen entisöinti lohikaloille sopivaksi. Rahoituksen avulla Vihtijoen koskiin ja puroihin palautetaan kutupaikkoja, pienten poikasten suoja-alueita ja isompien kalojen elinalueita. Myös kalojen vaellusmahdollisuuksia parannetaan ja uusia kunnostuskohteita kartoitetaan.


Markus Penttinen, Virtavesien hoitoyhdistys ry: ”Voitto oli tunnustus Virhon pitkäaikaiselle työlle vesistöjen puolesta. Rahavaroilla luomme yhdestä joesta suomalaisen vesi- ja kalahoidon mallikohdetta, josta saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää laajasti maassamme.”


Muut yleisöäänestyksessä ehdolla olleet kunnostuskohteet sijaitsivat Merikarvian Salmelankoskella, Isojoen Lohiluomalla sekä Hangon Täktominlahdella. Äänestykseen osallistui yhteensä lähes 4 000 henkilöä. Voittanut hanke sai kaikista äänistä 45 %.


"Kannustimme etenkin EKOenergia-merkityn Fortum Tarkka -sopimuksemme asiakkaita osallistumaan äänestykseen, ja siten konkreettisesti vaikuttamaan siihen, mihin heidän tukemansa EKOenergia-ympäristörahasto suuntaa rahoitustaan. Oli hienoa nähdä, kuinka moni asiakkaistamme käytti tilaisuuden hyväkseen ja äänesti", sanoo Tuomas Oksanen Fortumista. 


Virtavesien hoitoyhdistys vastaanotti 50 000 euron arvoisen voittosekin hankettaan varten juhlatilaisuudessa. Ympäristörahasto on jo vuosien ajan tukenut vesistökunnostusta, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun yleisö sai päättää kohteen.


"Kaikilla energiatuotantomuodoilla on ympäristövaikutuksia. Vesivoima on vaikuttanut erityisesti vaelluskalakantoihin. EKOenergia-merkityn vesisähkön valinta johtaa konkreettisiin toimiin vaelluskalojen  olosuhteiden parantamiseksi. Virtavesien hoitoyhdistys ry:n työ vaelluskalojen hyväksi on ollut uraa uurtavaa ja uskon, että yhdistys onnistuu tässäkin hankkeessa erinomaisesti",  sanoo EKOenergian koordinaattori Riku Eskelinen.

 

EKOenergia-merkki on kansainvälinen ympäristömerkki sähkölle. EKOenergia toimii yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa. EKOenergia-merkin kriteerien mukaan vesisähkön myynnistä kertyvästä liikevaihdosta osa tulee käyttää vesivoiman ympäristöhaittojen korjaamiseen. Lisäksi merkki asettaa lisävaatimuksia vesivoimalaitoksille, joilta ympäristömerkittynä myyty sähkö on peräisin. Merkillä on kestävyyskriteerit myös muulle uusiutuvalle energialle. Fortum on Tarkka-sopimuksellaan suurin EKOenergia-merkityn sähkön myyjä Suomessa.

 

 
Lisätietoja:
www.ekoenergia.fi

 

Riku Eskelinen, EKOenergian koordinaattori, puh. 050 572 7782, riku [piste] eskelinen [ät] sll [piste] fi  
Tuomas Oksanen, myyntijohtaja, Fortum, puh. 040 357 9145, tuomas [piste] oksanen [ät] fortum [piste] com

Markus Penttinen, Virtavesien hoitoyhdistys ry, puh. 040 772 8861, markus [piste] penttinen10 [ät] gmail [piste] com