Verkkouutinen

Fortum mukana pohjoismaisessa Sähkön päivässä

23 tammikuu 2016, 09:00

sahkonpaiva-860x419px

Sähkö on tärkeimpiä hyödykkeitämme Suomen pitkässä, pimeässä ja kylmässä talvessa. Se on läsnä kaikkialla ja helpottaa elämäämme. Sähkön ansiosta meille jää enemmän vapaa-aikaa. Suomen sähköala tuottajista urakoitsijoihin juhlistaa tänään lauantaina pohjoismaista Sähkön päivää.

Suomen sähköjärjestelmää pidetään kansainvälisesti onnistuneena. Sähköä tuotetaan monesta eri lähteestä, mikä varmistaa sen saatavuuden kaikissa tilanteissa. Jo 79 prosenttia (2015) sähköntuotannostamme on päästötöntä ja energiatehokas lämmön ja sähkön yhteistuotantomme kerää kiitosta maailmalla. Suomi on ensimmäisenä maailmassa ottanut käyttöön kotitalouskohtaiset, etäluettavat sähkönkäytön tuntimittarit, joiden avulla sähköasiakkaat saavat tarkempaa tietoa omasta kulutuksestaan. Asiakkaat voivat nyt aikaisempaa paremmin vaikuttaa sähkönkäyttöönsä ja sen ajoitukseen, minkä lisäksi säästetty sähkö näkyy aiempaa reaaliaikaisemmin sähkölaskussa.

Sähkö taipuu moneksi 

Sähkö tuli Suomeen 1880-luvulla, jolloin sitä käytettiin tehtaiden valaisuun. Nykypäivänä koko yhteiskuntamme toimii sähkön varassa: IT-järjestelmät, teollisuuden koneet, kodinkoneet ja sähköinen liikenne helpottavat sekä työelämäämme että tavallista arkea. Sujuvamman arjen lisäksi elämme sähkön ansiosta pidempään: sairaaloihin kehitetyt sähköiset laitteet ovat vieneet terveydenhuoltoa huimasti eteenpäin. 

Sähkön merkitys korostuu Suomessa erityisesti keskellä talvea, kun päivänvaloa on vähän ja lämpömittari pakkasen puolella. Valaistus helpottaa myös kotiaskareiden suorittamista, joihin vielä 1900-luvun alussa, ilman sähköisiä kodinkoneita, kului lähes neljä kertaa enemmän aikaa kuin tänä päivänä. Myös nykyaikaisten viestintävälineiden käyttö perustuu sähkön helppoon ja edulliseen saatavuuteen. 

Kuluttajia kiinnostaa yhä enemmän sähkön alkuperä ja mahdollisuus tuottaa itse osa käyttämästään sähköstä. 

"Keräämme jatkuvasti tietoa asiakkailtamme, mitä he toivovat sähköyhtiöltään. Siksi päätimme jo vuosia sitten, että kaikki kuluttaja-asiakkaillemme myymämme sähkö on tuotettu 100 % uusiutuvalla energialla, joko vesi- tai tuulivoimalla. Tarjoamme asiakkaillemme myös mahdollisuuden tuottaa itse oman sähkönsä aurinkopaneeleilla, koska se selvästi kiinnostaa monia", sanoo Fortumin asiakkuusjohtaja Elisa Blomberg.    

Seuraa Sähkön päivää sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Sähkönpäivä.