Lehdistötiedote

Fortumin Chelyabinsk GRES -voimalaitoksen ykkösyksikkö aloitti kaupallisen tuotannon Venäjällä; kakkosyksikkö viivästyy

01 joulukuu 2015, 14:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 1.12.2015

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 1.12.2015

Fortum on ottanut Chelyabinsk GRESin yhdistetyn lämmön- ja sähköntuotantolaitoksen (CHP) ykkösyksikön kaupalliseen käyttöön Venäjällä. Yksikön sertifioitu sähköntuotantokapasiteetti on 247,5 megawattia (MW) ja arvioitu lämmöntuotantokapasiteetti 174,45 MW. Fortum saa laitoksen tuotannosta Venäjän valtion investointivelvoitesopimusten (CSA, Capacity Supply Agreement) puitteissa kapasiteettimaksuja 1.12.2015 alkaen. Chelyabinsk GRESin kakkosyksikkö arvioidaan otettavan kaupalliseen käyttöön vuoden 2016 alkupuolella. Vähäinen myöhästyminen johtuu viiveistä rakennustöissä. Kun molemmat yksiköt ovat valmistuneet, Chelyabinsk GRESin sähköntuotantokapasiteetti on yhteensä 495 MW.

"Vuonna 2008 aloitettu mittava Venäjän investointiohjelmamme on nyt lähes valmis. Uudet CHP-yksikkömme ovat tehokkaampia ja kilpailukykyisempiä kuin vanhat yksiköt. Lisäksi ne käyttävät huomattavasti vähemmän polttoainetta ja niiden savukaasujen typpipitoisuudet ovat viisi kertaa pienemmät kuin Chelyabinsk GRESin vanhan laitteiston", toteaa Fortumin Russia-segmentin johtaja Alexander Chuvaev. "Myös teolliset ja kuluttaja-asiakkaamme hyötyvät uudesta energiatehokkaasta, ympäristömyönteisemmästä ja luotettavammasta teknologiasta."

Fortum on rakentanut investointiohjelmansa puitteissa Etelä-Uralin ja Länsi-Siperian alueille kahdeksan kaasuvoimalaitosyksikköä sekä modernisoinut vanhoja yksiköitä. Kun ohjelma saadaan päätökseen, Fortumin sähköntuotantokapasiteetti lähes kaksinkertaistuu alkuperäisestä, 5 200 MW:iin, ja sen tuotantolaitokset ovat Venäjän moderneimpia. Uudelle tuotantokapasiteetille maksetaan CSA-sopimuksen perusteella selvästi korkeampia kapasiteettimaksuja kuin vanhalle kapasiteetille.

Fortum ilmoitti lokakuussa 2015, että sen Russia-segmentin vuotuisen liikevoittotavoitetason (EBIT), 18,2 miljardia ruplaa, saavuttaminen viivästyy 2-3 vuodella. Aiemmin Fortum arvioi, että vuotuinen liikevoittotavoitetaso saavutetaan jo vuoden 2015 aikana investointiohjelman valmistuttua.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Media: Helena Aatinen, viestintäjohtaja, puh. 010 45 20480
Sijoittajasuhteet: Sophie Jolly, sijoittajasuhdejohtaja, puh. 010 45 32552

Taustatietoa:
Fortum Venäjällä
 

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Fortumin ydinosaamista on CO2-päästötön ja tehokas sähkön ja lämmön tuotanto. Yhtiö tarjoaa myös energia-alan tuotteita ja asiantuntijapalveluja yksityis- ja teollisuusasiakkaille sekä energiantuottajille.  Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltiaan, Venäjälle ja Puolaan. Vuonna 2014 yhtiön liikevaihto (ilman myytyä sähköverkkoliiketoimintaa) oli 4,1 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,1 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 8 000 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com/fi