Lehdistötiedote

Fortumilta ensimmäinen vientierä suomalaista bioöljyä E.ON:lle Ruotsiin

01 syyskuu 2015, 13:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 1.9.2015

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 1.9.2015

Fortum on vienyt Ruotsiin ensimmäisen erän Suomessa valmistamaansa bioöljyä. Bioöljyä testattiin viime viikolla E.ON:n Karlshamnin voimalaitoksella.

Karlshamnissa tehdyn koepolton perusteella bioöljy voi korvata raskasta polttoöljyä myös isommissa voimalaitoksissa. E.ON:n Karlshamnin voimalaitos on Pohjoismaiden suurimpia huippu- ja varavoimalaitoksia 1 000 megawatin tehollaan.

"E.ON:n kanssa suoritettu koepolttojakso oli merkittävä askel bioöljyn tuotteistamisessa. On hienoa päästä viemään uutta suomalaista cleantech-tuotetta ulkomaille. Mahdollisuus käyttää bioöljyä myös suuremmissa voimalaitoksissa on omiaan lisäämään tuotteen kysyntää", toteaa Kasperi Karhapää, bioöljyn liiketoimintavastaava Fortumista.

Fortumille E.ON on bioöljyn ensimmäisen asiakas Suomen ulkopuolella. Koepolttojaksoa varten bioöljyä vietiin 160 tonnia eli neljä säiliöautollista. Koepoltossa bioöljyä poltettiin ennätyksellisellä 175 megawatin teholla. Aiemmin bioöljyä on käytetty pienemmissä lämpölaitoksissa.

"Olemme määrätietoisesti kehittäneet Karlshamnin voimalaitosta ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Bioöljyn koepolttojakso antoi vahvistusta sille, että jatkossa voisimme korvata osan raskaasta polttoöljystä biopolttoaineilla", kertoo Henrik Svensson, E.ON:n Karlshamnin voimalaitoksen päällikkö.

Bioöljyllä tuotettu energia vähentää kasvihuonepäästöjä jopa yli 90 % fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Fortum Otso -bioöljy valmistetaan puuperäisestä raaka-aineesta kuten metsätähteestä, hakkeesta tai sahanpurusta. Joensuussa toimiva Fortumin bioöljylaitos on teollisessa mittakaavassa ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Ainutlaatuiseksi laitoksen tekee se, että bioöljylaitos on integroitu osaksi Fortumin Joensuun sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitosta.

Fortum Otso -bioöljyä voidaan käyttää lämpölaitoksilla tai teollisuushöyryn tuotannossa korvaamaan raskasta ja kevyttä polttoöljyä. Tähän mennessä bioöljyä on käytetty Savon Voiman lämpölaitoksella Iisalmessa ja Fortumin lämpölaitoksella Joensuussa. Syyskuun aikana bioöljyä tuodaan myös Espooseen Fortumin Vermon lämpölaitokselle. Tulevaisuudessa bioöljy voi toimia raaka-aineena erilaisille biokemikaaleille tai liikenteen polttoaineille. Joensuun bioöljylaitoksella on mahdollista päästä 50 000 tonnin vuosituotantoon, joka vastaa yli 10 000 pientalon lämmitystarvetta.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Valokuvia:
http://mediabank.fortum.com:80/public/9a075c45e1DA.aspx

Lisätietoja:
Fortum, Tero Era, viestintäpäällikkö, puh. 050 541 6337

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Fortumin ydinosaamista on CO2-päästötön ja tehokas sähkön ja lämmön tuotanto. Yhtiö tarjoaa myös energia-alan tuotteita ja asiantuntijapalveluja yksityis- ja teollisuusasiakkaille sekä energiantuottajille.  Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltiaan, Venäjälle ja Puolaan. Vuonna 2014 yhtiön liikevaihto (ilman myytyä sähköverkkoliiketoimintaa) oli 4,1 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,1 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 8 000 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com/fi