Lehdistötiedote

Fortumille merkittävä radioaktiivisten nesteiden puhdistustuotteiden lisätilaus Japanin Fukushimaan

22 syyskuu 2015, 10:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 22.9.2015 KLO 10.00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 22.9.2015 KLO 10.00

Fortum on saanut amerikkalaiselta EnergySolutionsilta merkittävän ioninvaihtomateriaalien lisätilauksen Japanin Fukushiman Dai-ichi-ydinvoimalaitoksen radioaktiivisten vesien puhdistamiseen. Fortumin ioninvaihtomateriaaleja on käytetty jo kolmen vuoden ajan voimalaitosalueella sijaitsevassa radioaktiivisten vesien ALPS-puhdistusjärjestelmässä (Advanced Liquid Processing System). EnergySolutionsin viimeisin tilaus on yksi Fortumin suurimmista yksittäisistä  Nures®-ioninvaihtomateriaalien toimituksista tähän mennessä.

- Fortumin ioninvaihtomateriaalit poistavat radioaktiivisista vesistä tehokkaasti muun muassa cesiumia ja strontiumia. Puhdistustehokkuuden lisäksi Fortumin tuotteiden etuna on kustannustehokkuus, sillä niitä tarvitaan varsin pieniä määriä verrattuna puhdistettavaan nestemäärään, kertoo Power Solutions -asiantuntijapalveluista vastaava johtaja Heikki Andersson Fortumista.

Fortumin menetelmän ansiosta radioaktiivisten nesteiden väliaikaiseen ja loppusijoitukseen tarvitaan oleellisesti vähemmän varastotilaa. Fortum on myynyt ioninvaihtomateriaaleja maailmanlaajuisesti noin 60 erilaiseen käyttötarkoitukseen. Fukushiman puhdistushankkeeseen Fortum on toimittanut ioninvaihtotuotteitaan  keväästä 2012 alkaen.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Heikki Andersson, johtaja, Power Solutions, Fortum, puh. 050 453 4092

Nures®-tuote ja ioninvaihtomateriaalit
Fortumilla on yli 20 vuoden kokemus radioaktiivisia epäpuhtauksia sisältävien jätteiden käsittelystä Nures®-tuotteilla. Fortum on kehittänyt tuotteet alun perin yhtiön oman Loviisan ydinvoimalaitoksensa käyttöön. Fortumin kehittämät tuotteet on suunniteltu muun muassa cesiumin, strontiumin ja koboltin poistamiseen erityisesti suurista määristä hankalasti käsiteltäviä nesteitä, joiden puhdistaminen on tyypillisesti vaikeaa ja kallista. Radioaktiiviset aineet sitoutuvat erittäin selektiivisiin ioninvaihtomateriaaleihin CsTreat®, SrTreat® ja CoTreat®. Näitä materiaaleja tarvitaan hyvin pieni määrä verrattuna puhdistettavaan nestemäärään. Puhdistettu vesi ei sisällä mitään haitallisia aineita ja siksi se voidaan päästää vaikka vesistöön. Fortumissa vuosikymmenien ajan -tuotteita kehittänyt ja myynyt Esko Tusa palkittiin ansioistaan vuoden 2015  Suomalaisella Insinöörityöpalkinnolla, jonka myöntävät Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF.

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Fortumin ydinosaamista on CO2-päästötön ja tehokas sähkön ja lämmön tuotanto. Yhtiö tarjoaa myös energia-alan tuotteita ja asiantuntijapalveluja yksityis- ja teollisuusasiakkaille sekä energiantuottajille.  Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltiaan, Venäjälle ja Puolaan. Vuonna 2014 yhtiön liikevaihto (ilman myytyä sähköverkkoliiketoimintaa) oli 4,1 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,1 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 8 000 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com/fi