Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen turvallisuutta vahvistavat jäähdytystornit valmistuneet

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 21.04.2015

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitokselle on valmistunut uusi merivedestä riippumaton jäähdytysjärjestelmä, joka koostuu niin kutsutuista jäähdytystorneista. Uusi ilmajäähdytteinen järjestelmä vahvistaa Loviisan voimalaitoksen turvallisuutta epätodennäköisissä ääritapauksissa, joissa laitos ei voisi käyttää merivettä reaktoreiden jäähdytykseen.

Meriveden käytön jäähdytyksessä voisi estää esimerkiksi laaja öljyonnettomuus Suomenlahdella tai poikkeukselliset luonnonilmiöt, kuten tuulen kuljettamat suuret leväesiintymät. Voimalaitoksella on ollut varajärjestelmät merivesijäähdytykselle jo aiemminkin. Uusi ilmajäähdytteinen järjestelmä vahvistaa näitä varajärjestelmiä  vielä entisestään.

Uudet  ilmajäähdytteiset lämmönsiirtimet, jäähdytystornit, on sijoitettu kolmeen rakennukseen, joilla ei ole vaikutusta laitoksen maisemaan. Rakennukset ovat 10 metriä leveitä ja 15 metriä korkeita. Kummallekin laitosyksikölle on rakennettu kaksi jäähdytystornia. Yhtä tornia käytetään reaktorissa syntyvän jälkilämmön poistoon ja toista polttoainealtaissa syntyvän jälkilämmön poistoon sekä turvallisuuden kannalta tärkeiden kohteiden jäähdyttämiseen. Reaktorin jälkilämpöä poistavat tornit on sijoitettu samaan rakennukseen.

- Ilmajäähdytteisiä järjestelmiä on käytetty aiemminkin muuntyyppisissä voimalaitoksissa, mutta ydinvoimalaitoksessa Loviisaan valmistuneet jäähdytystornit ovat laatuaan ensimmäisiä maailmassa. Ratkaisu on kustannustehokas tapa parantaa merivesijäähdytteisen ydinvoimalaitoksen turvallisuutta edelleen, kertoo ryhmäpäällikkö Samuli Savolainen Fortumista.

Jäähdytystornit ovat Fortumin suunnittelemia ja ne on toimittanut unkarilainen GEA EGI Contracting/Engineering Co. Ltd. Tornit valmistuivat käyttötarkoitukseensa helmikuussa 2015 ja lopulliset teho- ja takuukokeet suoritetaan kesän vuosihuolloissa.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Samuli Savolainen, ryhmäpäällikkö, puh. 050 455 4020, samuli [piste] savolainen [ät] fortum [piste] com

Loviisan ydinvoimalaitos
Fortumin kokonaan omistaman Loviisan voimalaitoksen käyttökerroin vuonna 2014 oli 90,9 %. Käyttökerroin oli kansainvälisessä mittakaavassa hyvä, sillä maailmanlaajuisesti painevesilaitosten käyttökerroin oli viime vuonna noin 84 %. Voimalaitoksella tuotettiin sähköä yhteensä 7,88 terawattituntia, mikä on noin 12 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Loviisan voimalaitos työllistää suoraan noin 600 työntekijää. Fortum investoi vuonna 2014 Loviisan voimalaitokseen yhteensä noin 80 miljoonaa euroa.
Lisätietoja: www.fortum.fi/loviisa

 

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin tuottamalla, myymällä ja jakelemalla sähköä ja lämpöä sekä tarjoamalla energia-alan asiantuntijapalveluja. Yhtiön toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltiaan, Venäjälle ja Puolaan. Vuonna 2014 Fortumin liikevaihto oli 4,75 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,35 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 8 800 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä.