Pyrolyysituotannon kehittäminen sai Ympäristön hyväksi -palkinnon

03 lokakuu 2014, 11:33

Suomen Messusäätiön myöntämä 10 000 euron Ympäristön hyväksi -palkinto jaettiin tänä vuonna Fortumin Joensuun laitoksen pyrolyysituotannon ja Sybimar Oy:n perustajan, nykyisen hallituksen puheenjohtajan Rami Salmisen kesken.

Palkinnon teemana on kestävä biotalous. Raadin mukaan Fortumin Joensuun laitoksen pyrolyysituotanto on selkeästi uutta suomalaista teknologiaa, jolla saattaa olla suuri merkitys tulevaisuudessa vientituotteena. Suomeen tarvitaan juuri tällaisia integroituja ratkaisuja, jotka erottuvat globaalissa biotaloudessa. Suomen vahvuutena on kyky innovoida, yhdistellä ja tehdä yhteistyötä eri teollisuusalojen kesken. Tästä Fortumin pyrolyysituotanto on hyvä esimerkki. Sähkön ja lämmön tuotannossa käytetään hakkuutähteitä, eikä kilpailla samasta raaka-aineesta muun biotalouden kanssa.

Raati päätti tänä vuonna jakaa palkinnon kahden erityyppisen innovaation kesken, joista molemmat ovat merkittäviä omalla sarallaan ja vievät suomalaista kestävän biotalouden osaamista maailmalle. Suomella on uusi biotalousstrategia ja biotalous on juuri määritelty hallitustaholla Suomen kasvun kärjeksi. Palkitut tukevat osaltaan hyvin tämän strategian toteuttamista.

Voittajan valitsi järjestäjien nimeämä raati, jonka puheenjohtajana toimi Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi. Raatiin kuuluivat Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, TEM:n Metsäalan strategisen ohjelman (MSO) strateginen johtaja Sixten Sunabacka, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Merja Saarnilehto ja VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Jukka Heiskanen vastaanotti Ympäristön hyväksi -palkinnon
Lea Kauppi Messusäätiöstä luovutti Ympäristön hyväksi -palkinnon Fortumin Jukka Heiskaselle.