Sotenäsin aaltovoimapuiston rakentaminen alkoi Ruotsissa

02 heinäkuu 2014, 12:06

Fortumin ja Seabasedin yhteisessä tutkimushankkeessa kerätään asennus- ja käyttökokemuksia

Pohjoismaiden ensimmäisen suuren kokoluokan aaltovoimapuiston rakennustyöt on aloitettu heinäkuun alussa Sotenäsin kunnassa Ruotsissa länsirannikolla. Tämän hetken suunnitelmien mukaan puiston kokonaisteho on valmistuessaan vuonna 2016 jopa 10 MW.  Tällöin sen vuosituotanto olisi noin 25 GWh, mikä vastaa noin 8 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta.

"Aloitimme aaltovoimapuiston suunnittelun vuonna 2008. Nyt olemme vihdoin vaiheessa, jossa pääsemme käytännössä näkemään millainen aaltovoimapuistosta tulee", Fortumin teknologiajohtaja Heli Antila toteaa.

Ihmiskunta opettelee vasta hyödyntämään mereen varastoitua energiaa. Aaltojen liike-energian valjastamista sähkön tuotantoon tutkitaan eri puolilla maailmaa. Joidenkin laskelmien mukaan aaltovoimalla voidaan parin vuosikymmenen kuluttua kattaa jopa 15 prosenttia koko maailman sähkön tarpeesta.

"Aaltovoiman avulla voidaan tulevaisuudessa tuottaa merkittävä osa maailman sähköntarpeesta luotettavasti ja päästöttömästi, eli se tulee olemaan arvokas lisä monimuotoisessa aurinkotalouteen perustuvassa energiantuotannossa", Heli Antila kertoo.

Sotenäsin aaltovoimapuiston rakentaminen alkoi Ruotsissa
Aaltovoima-aggregaattien asennukset alkoivat.

 

 

 

 

 

 

 

Faktaa Sotanäsin aaltovoimahankkeesta

  • Fortumin ja Seabased AB:n yhteinen tutkimushanke
  • Yksi suurimmista aaltovoimahankkeista maailmassa
  • Täydessä käytössä vuonna 2016 aikana
  • Tuotantotekniikka: Seabasedin pohjaan ankkuroituja lineaarigeneraattoreja
  • Kokonaisteho 10 MW
  • Vuosituotanto 25 GWh
  • Aaltovoimapuisto sijaitsee Sotenäsin kunnassa Ruotsin länsirannikolla
  • Aaltovoimapuistolla käyttölupa 20 vuodeksi