Lehdistötiedote

Fortumin ratkaisu tekee Espoon uudesta sairaalasta kaukolämmön tuottajan

22 toukokuu 2014, 10:00

Lehdistötiedote 22.5.2014 klo 10.00


Fortumin tavoitteena on vähentää lähivuosina Espoon kaukolämmön päästöjä merkittävästi. Yksi keino tähän on lisätä rakennusten ylijäämälämmön eli hukkalämmön hyödyntämistä kaukolämmityksessä Espoossa. Tämän tekee mahdolliseksi avoin kaukolämpöverkko, jonka myötä lämpöä tuottavat rakennukset voivat myydä ylijäämälämpönsä markkinahintaan Fortumille. Rakenteilla oleva Espoon uusi sairaala on ensimmäisiä avoimen kaukolämpöratkaisun hyödyntäjiä Suomessa.

Valmistuttuaan Espoon  sairaala sekä käyttää että tuottaa lämpöä. Sairaala tarvitsee jäähdytystä, ja siksi siellä syntyvä ylijäämälämpö siirretään kaukolämpöverkon välityksellä lämmittämään muita espoolaisia kaukolämmön asiakkaita.

"Avoimen kaukolämpöverkon avulla Espoon sairaalan ylijäämälämmöllä lämpiää tulevaisuudessa vuosittain noin 50 omakotitaloa. Ylijäämälämmön hyötykäyttö on ympäristön kannalta järkevä ratkaisu, sillä se vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä lämmöntuotannossa ja lisää rakennusten energiatehokkuutta merkittävästi", kehitysjohtaja Niko Wirgentius Fortumista sanoo.

Hukkalämmön hyödyntämispotentiaali on noin 10 prosenttia koko Espoon kaukolämmön tarpeesta. Hukkalämpöä tuottavat esimerkiksi kauppakeskukset ja teollisuuslaitokset. Perinteisesti rakennusta viilennettäessä ylimääräinen lämpö poistetaan ilman hyötykäyttöä, avoimen kaukolämpöverkon ansiosta sillä lämmitetään muita kohteita.

"Hukkaenergian hyötykäyttöä laajassa mittakaavassa vauhdittaisi sen huomioiminen täysimääräisesti rakennuksien energiatehokkuutta arvioitaessa. Tällä hetkellä rakennukset eivät voi laskea tätä hyödykseen", Wirgentius jatkaa.

 Fortum hyödyntää jo nykyisin hukkalämpöä Espoon alueella useassa kohteessa. Fortum on esimerkiksi toimittanut energiaratkaisut Tiedon ja Elisan konesalikeskuksiin, joiden avulla saadaan talteen vuosittain noin 2 500 omakotitalon lämpöenergia. Lisäksi Suomenojan voimalaitoksen yhteyteen on rakenteilla lämpöpumppulaitos, missä HSY:n jätevedenpuhdistamon tuottama hukkalämpö hyödynnetään kokonaisuudessaan kaukolämmityksessä. Talteen otettu lämpöenergia vasta Hyvinkään kokoisen kaupungin vuotuista lämmitystarvetta (300 GWh).

Fortum ja Espoon kaupunki allekirjoittivat sopimuksen energiajärjestelmän toimittamisesta Espoon sairaalaan 19.5. Rakennustöiden ensimmäinen osa on edennyt runkovaiheeseen. Tavoitteena on saada uusi sairaala käyttöön keväällä 2016.

Fortum Oyj
Konserniviestintä


Lisätietoja: Niko Wirgentius, kehitysjohtaja, Fortum Heat-liiketoiminta-alue, puh. 050 330 0043


Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin tuottamalla, myymällä ja jakelemalla sähköä ja lämpöä sekä tarjoamalla energia-alan asiantuntijapalveluja. Yhtiön toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Baltiaan, Venäjälle ja Puolaan. Vuonna 2013 Fortumin liikevaihto oli 6,1 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,6 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 8 800 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä. www.fortum.com/fi