Lehdistötiedote

Fortum vihki käyttöön uuden jätepolttoaineella toimivan sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen Ruotsissa

29 marraskuu 2013, 13:00

LEHDISTÖTIEDOTE 29.11.2013

Fortum on ottanut käyttöön uuden yksikön Bristan sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksella (CHP) Sigtunassa Tukholman lähellä. Uusi voimalaitosyksikkö, Brista 2, tuottaa kaukolämpöä alueen asukkaille ja sähköä pohjoismaisille sähkömarkkinoille lajitellusta kotitalous- ja teollisuusjätteestä. Bristan voimalaitoksen vanhempi yksikkö, Brista 1, tuottaa kaukolämpöä ja sähköä biopolttoaineilla. Uuden voimalaitosyksikön vihki käyttöön tänään 29.11. Ruotsin ympäristöministeri Lena Ek.

Brista 2 käyttää 240 000 tonnia jätettä vuodessa, mikä vastaa Tukholman alueella syntyvän kotitalousjätteen määrää. Lajitellun jätteen käyttäminen energiantuotantoon tarjoaa kestävän  ja  kustannustehokkaan vaihtoehdon energia- ja jätehuollon tarpeisiin.

Fortumilla on pitkä kokemus jätteen energiahyötykäytöstä Tukholman Högdalenin CHP-laitokselta, jossa on poltettu yhdyskuntajätettä jo vuodesta 1970 lähtien. Aiemmin tänä vuonna Fortum otti käyttöön Baltian ensimmäisen jätepolttoaineella toimivan sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen Klaipedassa Liettuassa sekä biopolttoaineilla toimivat CHP-laitokset Järvenpäässä ja Jelgavassa Latviassa.

"Brista 2 on jo neljäs CHP-laitos, jonka otamme käyttöön tänä vuonna Pohjoismaissa ja Baltiassa. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on strategiamme ytimessä, ja aina kun mahdollista, hyödynnämme uusiutuvia ja paikallisia polttoaineita", sanoo Fortumin Heat-divisioonan johtaja Per Langer.

Bristan uuden laitosyksikön tuotantokapasiteetti on 60 megawattia (MW) lämpöä ja 20 MW sähköä. Vuosittainen lämmöntuotanto, noin 500 gigawattituntia (GWh), vastaa noin 50 000 keskikokoisen asunnon lämmöntarvetta.  Brista 2:n arvioitu sähkön vuosituotanto on 140 GWh. Fortum omistaa laitoksen (85 %) yhdessä kunnallisen energiayhtiö Sollentuna Energin (15 %) kanssa.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Fredrik T. Karlsson, Vice President, Communications, tel. +46 76 86 67725

Fortum
Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2012 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,7 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 400 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi

Lisätietoa Fortumin sähkön ja lämmön yhteistuotannosta:
http://www.fortum.com/fi/energiantuotanto/sähkön-ja-lämmön-yhteistuotanto/pages/default.aspx