Lehdistötiedote

Fortumin uusi voimalaitos Nyagan GRES vihitty käyttöön Venäjällä

24 syyskuu 2013, 19:23

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 24.9.2013

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen presidentti Sauli Niinistö vihkivät tänään käyttöön uuden maakaasua polttoaineenaan käyttävän kaasukombilaitoksen Njaganissa, Länsi-Siperiassa. Laitoksen ensimmäinen yksikkö on ollut kaupallisessa käytössä maaliskuusta 2013 asti. 2-yksikkö valmistuu vuoden 2013 loppuun mennessä ja 3-yksikkö vuoden 2014 loppuun mennessä.

Kyseessä on suurin täysin uusi lauhdevoimalaitosprojekti Venäjällä sitten vuoden 1990. Mittavan laitoksen sähköntuotantokapasiteetti on valmistuessaan yli 1 250 megawattia (MW). Laitoksen arvioidaan tuottavan 9,8 terawattituntia sähköä vuositasolla, mikä vastaa noin 3,1 miljoonan venäläisen kodin energiankulutusta.
 
Fortumin talousjohtaja Markus Rauramo sanoi vihkiäisseremoniassa: "Nyaganin voimalaitos  on merkittävin osa Fortumin Venäjän investointiohjelmaa ja tärkeä virstanpylväs yhtiöllemme. Fortum on sitoutunut toimimaan pitkäjänteisesti Venäjällä, ja maan energiamarkkinoilla on keskeinen rooli strategiassamme."

"Nyagan 1 otettiin kaupalliseen käyttöön maaliskuussa ja olemme nyt puolessa välissä investointiohjelmaamme, joka valmistuessaan ensi vuonna lähes kaksinkertaistaa sähköntuotantokapasiteettimme Venäjällä. Nyagan GRES edustaa huipputeknologiaa ja on tehokkain tuotantolaitos tällä kaasu- ja öljypitoisella alueella", sanoo Alexander Chuvaev,  Fortumin  Russia-divisioonan johtaja.

Nyagan GRES koostuu kolmesta kaasukombiyksiköstä, joissa käytetään energiatehokasta maakaasuteknologiaa. Ensimmäinen yksikkö valmistui maaliskuussa 2013 ja sen sertifioitu kapasiteetti on yli 420 MW. Laitos on yksi energiatehokkaimmista Venäjällä.  

Nyagan 2, toinen Nyaganin voimalaitoksen yksiköistä, on tällä hetkellä testikäytössä ja se arvioidaan otettavan kaupalliseen käyttöön vuoden 2013 loppuun mennessä. Kolmas yksikkö, Nyagan 3, on suunniteltu otettavaksi käyttöön vuoden 2014 loppuun mennessä, edellä aikataulua, johon Fortum on sitoutunut CSA-investointivelvoitesopimuksen (CSA-"uusi kapasiteetti) puitteissa.

Fortumin mittava 2,5 miljardin euron investointiohjelma Venäjällä on yksi maan suurimmista  lauhdevoimatuotannossa. Ohjelmaan kuuluu kahdeksan maakaasua polttoaineenaan käyttävää yksikköä, joista neljä on jo otettu käyttöön. Jäljellä olevat neljä yksikköä muodostavat kapasiteetiltaan ohjelman suurimman osuuden.  Kaikkien yksiköiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2014 loppuun mennessä.

Fortumilla on Venäjällä yhdeksän voimalaitosta, ja yhtiö työllistää Venäjällä yhteensä noin 4 300 työntekijää. Lisäksi Fortumilla on hieman yli 25 prosentin omistusosuus alueellisessa sähkön ja lämmön tuotantoyhtiössä TGC-1:ssä. Venäjä on maailman neljänneksi suurin sähkönkuluttaja, ja sähkön kysyntä maassa kasvaa edelleen.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Pauliina Vuosio, johtaja, talousviestintä, Fortum, puh. +358 50 453 2383
Fortum mediapäivystys, puh. +358 40 198 2843

Kuvia Nyaganin voimalaitoksesta on saatavilla kuvapankissamme: 
http://www.fortum.com/fi/media/mediapankki/kuvat-ja-logot/pages/default.aspx  => Russia

Ajankohtaista tietoa Fortumin Venäjän toiminnoista: www.fortum.com/venaja

Kasvua Venäjältä -esite: http://verkkojulkaisu.viivamedia.fi/fortumesfi/kasvuavenajalta2013


Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2012 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,7 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 400 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi