Lehdistötiedote

Fortumin Joensuun bioöljyhankkeelle kansainvälinen innovaatiopalkinto

24 syyskuu 2013, 13:03

LEHDISTÖTIEDOTE 24.9.2013

Global District Energy Climate Award -organisaatio on myöntänyt Fortumille -innovaatiopalkinnon investointiprojektista, jossa nopeapyrolyysiteknologiaan perustuva bioöljylaitos yhdistetään olemassa olevaan sähkön- ja lämmöntuotantoon ja kaukolämpöverkkoon.

Uuden teknologian kehittäminen ja konseptointi on tehty yhteistyössä Fortumin, Metson, UPM:n ja VTT:n kanssa. Tutkimus on kuulunut TEKESIN Biorefine-ohjelmaan.

Joensuussa rakenteilla oleva bioöljylaitos on teollisessa mittakaavassa ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Bioöljylaitos hyödyntää olemassa olevaa Joensuun sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitosta (CHP), joka tuottaa kaukolämpöä Joensuun kaupungille.

Bioöljyä voidaan ensivaiheessa käyttää korvaamaan fossiilisia polttoaineita kaukolämmön ja teollisuushöyryn tuotannossa. Joensuun laitoksella tuotettua bioöljyä käytetään aluksi raskaan polttoöljyn asemesta Fortumin omilla lämpölaitoksilla Joensuussa ja Espoossa. Tämä vähentää alueiden hiilidioksidi- ja rikkipäästöjä merkittävästi.

Bioöljyn raaka-aineena käytetään metsähaketta sekä muuta puubiomassaa, kuten metsäteollisuuden sivutuotteita. Joensuun bioöljylaitoksen vuosituotanto on noin 50 000 tonnia vuodessa. Laitos saadaan tuotantokäyttöön kuluvan vuoden marraskuussa. Fortumilla on valmiudet integroida integroituihin bioöljyn tuotantolaitoksia myös muiden CHP-laitoksiensa yhteyteen Suomessa ja muissa maissa.  

Palkinto luovutettiin Fortumille järjestyksessään kolmannessa Global District Energy Climate Award -palkintogaalassa 23.9. New Yorkissa, Yhdysvalloissa.

"Otamme palkinnon vastaan ylpeinä. Se kertoo, että olemme oikealla tiellä kehittäessämme energiantuotantoamme. Joensuun pyrolyysiprojekti on ollut yksi kiehtovimmista tutkimus- ja kehitysprojekteista Fortumissa ja osoittaa, kuinka CHP-teknologiassa on mahdollista yhdistää kestävyys ja tuottavuus", Jukka Heiskanen, Fortumin Heat-divisioonan tutkimus- ja kehitysjohtaja sanoo.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Jouni Haikarainen, johtaja, Fortum, Heat-divisioona, Suomi, puh. 040 709 5690


Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2012 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,7 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 400 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi