Lehdistötiedote

Fortum kokeilee uusia lintusuojia ilmajohtoverkkoon Hyvinkäällä

11 syyskuu 2013, 13:17

LEHDISTÖTIEDOTE 11.9.2013

Fortum kokeilee uusia, patentoituja lintusuojia sähköverkkoon Hyvinkään Kytäjällä suojellakseen muuttolintuja. Uudet lintusuojat poikkeavat merkittävästi perinteisistä lintupalloista niin toiminnallisuudeltaan kuin ulkonäöltäänkin. Kokeilu aloitetaan asentamalla noin 250  lintusuojaa Hyvinkäälle ja 50  Lopen Läyliäiseen lintujen kokoontumispaikoille peltoaukeille.

Uudet lintusuojat estävät lintujen törmäyksen sähköverkkoihin sekä lintujen istumisen linjoilla tai pylväissä noin kymmenen metrin säteellä lintusuojasta.

Lintusuojan toiminta perustuu  pyörivään muoviosaan, jossa on valoa heijastavia pintoja. Heijasteisiin varastoituvan hehkun ansiosta varoitussignaali toimii myös yöaikaan. Lintusuojasta heijastuva valo varoittaa lintuja ilmajohtoverkosta ja saa ne muuttamaan lentoreittiään.

”Lintusuoja soveltuu pien-, keski- ja suurjännitelinjoihin. Asennus on helppo tehdä sauvan avulla ilmajohtoon. Asennus voidaan tehdä jännitteisenä työnä, eli asiakkaalla on sähköt koko asennuksen ajan”, kertoo projektinvalvoja Petri Leimulahti Fortumista.

”Haluamme tällä kokeilulla saada tietoa siitä, miten hyvin uudenlaiset laitteet estävät lintujen törmäämistä ilmajohtoihin. Perinteiset ilmajohtojen lintupallot eivät näy pimeällä, jolloin ne eivät todennäköisesti ole yhtä tehokkaita kuin uudet lintusuojat. Arvioimme lintusuojien toimivuutta ja soveltuvuutta ensi keväänä lintujen muuttoaikaan käymällä läpi kaikki paikat,  joihin lintusuojat nyt asennetaan. Teemme tämän jälkeen päätöksen siitä, asennetaanko lintusuojia laajemminkin myös muille verkkoalueillemme”, Leimulahti sanoo.

Lintusuojien asentamisesta Hyvinkäällä ja Lopella huolehtii Eltel Networks.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoja:
Petri Leimulahti, projektinvalvoja, Fortum puh. 050 455 7765
Vesa Kärpälä, työnjohtaja, Eltel Networks puh. 040 311 2429


Lehdistökäyttöön tarkoitettuja kuvia lintusuojista: http://www.fortum.com/fi/media/mediapankki/kuvat-ja-logot/pages/default.aspx ==> Fortumin kuvapankki ==> Electricity Distribution

 

Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme. Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.

Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2012 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,7 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 400 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.

Lisätietoja: www.fortum.com/fi