Lehdistötiedote

Fortum avaa ensimmäisen suuren mittakaavan biovoimalaitoksen Latviassa

11 syyskuu 2013, 14:00

FORTUM OYJ LEHDISTÖTIEDOTE 11.9.2013


Latvian presidentti, Andris Bērziņš, ja Suomen presidentti Sauli Niinistö ovat tänään vihkineet käyttöön Fortumin uuden sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen (CHP) Jelgavassa, Latviassa. Uusi voimalaitos käyttää polttoaineenaan biomassaa ja tuottaa kaukolämpöä Jelgavan asukkaille ja yrityksille sekä sähköä markkinoille. Uusi laitos kattaa noin 85 % kaupungin lämmönkysynnästä.

"Jelgavan asukkaat, jotka käyttävät näitä palveluja päivittäin, ovat voittajia tässä maiden välisessä pitkäjänteisessä energiasektorin yhteistyössä. Voimalaitos on rakennettu hyvässä yhteistyössä,  josta on ollut etua kaikille osapuolille. Yhteinen tehtävämme on käyttää uusiutuvia energianlähteitä sekä yhteistyökumppaniemme osaamista ja tekniikkaa mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi", sanoi Latvian presidentti Andris Bērziņš tänään vihkiäisseremoniassa.

"Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on Fortumin strategian kulmakiviä. Tämä energia- ja kustannustehokas tuotantomuoto on yhdessä uusiutuvan energianlähteen kanssa hiilidioksidipäästötön", sanoi Fortumin talousjohtaja Markus Rauramo. "Identtisen bio-CHP-laitoksen rakentaminen samaan aikaan Järvenpäässä on mahdollistanut resurssien ja osaamisen tehokkaan käytön sekä varmistanut uudenaikaisimman teknologian saatavuuden Jelgavassa", Markus Rauramo jatkoi.

Fortumin uusi voimalaitos käyttää polttoaineena puuhaketta ja korvaa maakaasulla tuotettua lämpöä vähentäen alueen CO2-päästöjä noin 44 000 tonnia verrattuna vuoteen 2010. Jelgavan voimalaitoksen kapasiteetti on 23 megawattia (MW) sähköä ja 45 MW lämpöä. Laitos tuottaa vuodessa noin 110 gigawattituntia (GWh) sähköä ja 230 GWh lämpöä. Valittu teknologia mahdollistaa myös muiden kiinteiden uusiutuvien polttoaineiden, kuten turpeen ja metsätähdehakkeen, käytön.

Laitoksen rakentaminen alkoi elokuussa 2011 ja vei kaikkiaan noin 570 000 työtuntia. Työturvallisuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota, ja koko hankkeen aikana sattui vain yksi työntekijän poissaoloon johtanut tapaturma. Fortumin investoinnin arvo voimalaitokseen ja siihen liittyvään infrastruktuuriin oli 50 miljoonaa latia eli noin 70 miljoonaa euroa.

Fortum Oyj
Konserniviestintä

Lisätietoa:
Jaakko Vähä-Piikkiö, Fortum Heat Division, Vice President of Baltic Region,
puh. +358 50 453 2009
Ginta Cimdiņa, Fortum Heat Division, Country Manager of Fortum operations in Latvia,
puh. +371 26 56 7908

 

Fortum

Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä, tehostamaan resurssien käyttöä ja varmistamaan energian saatavuuden – samalla tuotamme merkittävää lisäarvoa osakkeenomistajillemme.  Liiketoimintaamme on sähkön ja lämmön tuotanto, myynti ja jakelu sekä energia-alan asiantuntijapalvelut.
 
Fortumin toiminta on keskittynyt Pohjoismaihin, Venäjälle, Puolaan ja Baltiaan. Tulevaisuudessa kasvumahdollisuuksia tarjoavat myös yhdentyvät Euroopan ja  nopeasti kasvavat Aasian energiamarkkinat. Vuonna 2012 Fortumin liikevaihto oli 6,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 1,7 miljardia euroa. Konsernissa työskentelee noin 10 400 henkilöä. Fortum Oyj:n osake noteerataan NASDAQ OMX Helsingissä.
 
Lisätietoja: www.fortum.com/fi